Mese HabbalA terroir fontossága - Crew Republic 1.1 Wet Hop Beer

A terroir fontossága – Crew Republic 1.1 Wet Hop Beer

Img 4544

A német sörszcénára sokan úgy tekintenek, mint a hagyomány és a tradíció egyik utolsó bástyájára egy ész nélkül változó világban. A sörtisztasági törvény (ami inkább volt piactorzító a kezdetekkor, mint fogyasztói érdekeket védő), egy jó bajor búza, egy kellerbier: a vaskalapos sörfogyasztók előszeretettel állítják szembe az ilyen és ehhez hasonló értékeket az agresszív módon kísérletező, határfeszegető újhullámos irányzatokkal.

A világ azonban sokat változott az utóbbi években, Németországban is új trendek jelentek meg a söröknél, amiben egyébként elévülhetetlen érdemeket szerzett a Főzdefeszt szervezőgárdája. Kihasználva a piaci rést, 2013-ban a magyar fesztivál mintájára útnak indították a Braufest Berlint, ami nagyon sok rejtőzködő „pincealkimistának” adta meg a lehetőséget a kitörésre.

Nem kétséges, hogy az új idők szele megcsapta a németeket is és elkezdte átrendezni a piacot. A messze földön híres precízség és a kifinomult sörkultúra pedig nagyon jó alapot ad a sikerhez.

A germán újhullám egyik első képviselője volt a müncheni illetőségű Crew Republic. A két alapító, Timm Schnigula és Mario Hanel 2011-ben vágott bele házi sörfőzésbe azzal a nem titkolt céllal, hogy megreformálják a német sörkultúrát. Az otthoni kísérletezés után menetrendszerűen jött a gerillafőzés, manapság pedig már kibővült gárdával, többek között egy amerikai sörmesterrel szövetkezve próbálják megváltani a világot.

Az 1.1 Wet Hop Beer az „experimental line” tagja és azért keltette fel a kíváncsiságomat, mert frissen szüretelt hallertaui Cascade komlóval és Comettel készült. Az újvilági komlófajták európai termesztése egy pár éves gyakorlat, tudomásom szerint a németek próbálkoztak először a Cascade meghonosításával. Az eredmény jól mutatja a terroir fontosságát: a német és az amerikai Cascade ugyanis ég és föld, teljesen más íz- és aromajegyeket hordoznak. Elsőre bármilyen furcsának is tűnik, a német Cascade inkább hasonlít a Hallertauer Mittelfrühre, mint egy virtuóz amerikai komlóra.

Az 1.1 nyitása magával ragadó, narancsolajos, levendulás, csak nagyon enyhén citrusos. Feltűnik még hársfavirág, vanília és kamilla is, a herbális jegyek nagyon vigorózusak. Se nem APA-s, se nem IPA-s, inkább egy könnyed herbal ale benyomását kelti. A korty vékony, vizes, ami jelen esetben jó alapot ad a kibontakozáshoz. Az amerikai virtuozitás helyett decens virágosság, enyhe citrusos világ és bogyós gyümölcsök uralják a képet. Minden szépsége ellenére azonban megosztó sörnek mondanám. Az intenzív hársfavirágos, kamillás jegyek miatt nem hiszem, hogy mindenkinek tetszene, nekem például biztos nem lesz a kedvencem. Ettől függetlenül érdekes, figyelemre méltó, szép kísérleti főzet.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

 1. „Az újvilági komlófajták európai termesztése egy pár éves gyakorlat, tudomásom szerint a németek próbálkoztak először a Cascade meghonosításával. „

  A Cascadet termesztik UK, SI, DE, talán BE is Európában, illetve NZ-on is jó pár éve, hogy melyik ország kezdte azt nem tudom, de nem új fajta egyik országban sem.

  Itthon a Bigfoot használta/használja? a német Cascadet. Én akit tudtam, lebeszéltem róla…

 2. @Bud_Taste: Köszi a kiegészítést, UK Cascade-ről már hallottam, SI, BE-ről még nem, jó infó. Bigfoot is használta? Melyikhez?

  Amúgy nagyjából egy éve kóstoltam én is először és most meg nem mondanám, hogy miben, de nem éreztem olyan átütőnek, érdekesnek.

  Csak ezért beszélted le vagy gyakorlati nehézségek is vannak vele?

 3. Nem kapok értesítést arról, hogy üzenetet küldtél, ezért nem válaszoltam eddig.

  Szerintem a Bigfoot a nyitó szortimentjében több sörben is használta, de az IPA-ban tuti.

  A minőség miatt beszélek le róla mindenkit, olcsó a német Cascade, de olyan is…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!