Arroz de marisco – alaprecept

0
Arroz de marisco egycsillagos
Lehetőleg cserépedényben készítjük.

Először finomra vágott hagymát párolunk kevés olívaolajon, majd hozzáadjuk a fokhagymát s a paradicsomot, tovább pároljuk. Hozzáadjuk a rizst – a portugálok a náluk termesztett carolinát használják, de még jobbak az arrozhoz az olasz rizottórizsek, különösen a nagy szemű arborio, amely viszonylag sokáig megőrzi feszességét a tenger ízű lében.

Hozzáadjuk a tarisznyarák ollóit és a négyfelé vágott testet belsőségeivel. Felöntjük sós vízzel, esetleg kagylólével (rizs és folyadék aránya 1:4), fedő nélkül kislángra tesszük.

A rák és a rizs 17-18 perc alatt készül el. Négy perccel az elkészülés előtt tesszük bele a kagylókat, melyek hamarosan kinyílnak, s nagyon jó ízt adnak a lének. Portugáliában gyakori hozzávaló a borotvakagyló is (lingueirões). Két perccel a befejezés előtt jönnek bele a rákok.

Tálaláskor friss korainderlevelet adunk hozzá. Az arroz mindig határozottan leveses – azonnal tálaljuk, hogy a rizs ne szívja magába a levet. (Némely étterem azt a problémát úgy küszöböli ki, hogy a halalaplében főtt rizs mellé külön tálalják a kagylós-rákos levet és a tenger gyümölcseit.)

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel