Ajvár

Ajvar paprika 6759

Hozzávalók

 • piros sült paprika hámozva
 • sült paradicsomból készült püré
 • háromszor blansírozott fokhagyma
 • olívaolaj
 • kevés pikánsan csípős török paprikapehely (avagy piment d’espelette)
 • jót tesz neki kevés török pirospaprikapüré (tiszta és mély ízt hoz a keverékbe)
 • kevés fehérbor-és paradicsomecet
 • némi só
Harissza 6862

Fontos irányelvek

 • A jó saját készítésű ajvár úgy viszonylik a boltban kaphatóhoz, mint holdrakéta az egykerekű rollerhez
 • A házi készítésűben is jobb az, amit nem turmixolunk
 • Arányait tekintve a sült paprika a domináns (80-85%), minden egyéb kiegészítő/ízesítő (paradicsom, só, fokhagyma, olaj)

A fokhagymagerezdeket (hámozva vagy hámozatanul) hideg vízben tesszük fel, hogy épp ellepje. Felforralljuk, elöntjük a vizet, majd ezt még kétszer megismételjük. A fiatal tavaszi fokhagyma gyengébb ízű, viszonylag többet használhatunk belőle.

A kimagozott, hámozott sült paprikát falapát élével zúzzuk finomra. (Nem azért kerüljük a fémeszközt, mintha bármi oxidálódna, hanem azért, hogy életlen tárgyat használjunk: így krémesebb lesz az állag.) Nem kell teljesen homogénra zúzni.

Aki kevéssé kézimunkabarát, az olajjal átturmixolja az egyharmadát, tudva tudván, hogy ennek már más lesz az íze. Akad, aki sült grillezett padlizsánhúst is kever bele, de ennek nagy az ellentábora: az ajvár alapvetően a sült paprikáról szól.

Éredemes szem előtt tartani, hogy az erőteljes turmixolás (különösen héjjal együtt) nagyon kellemetlen paprikaízt tud eredményezni. Még kellemetllenebb az, amikor a paprikát gőzölik, párolják, főzik, így turmixolják (ahogy az iparban).

Másfelől amíg a paprika sütés után lefedve áll és levet enged, a levét feltétlenül fogjuk fel és öntsük hozzá az ajvárhoz.

Ajvar harissza 6866

Kellemes variációs lehetőség a harissza bevonása. Két megoldás lehetséges: vagy az ajvárt ízesítjük harisszafűszerekkel, vagy ugyanezekkel a fűszerekkel magát a húskolbászt lényegítjük át merguezzé.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel

Karizmatikus étel

Füstje is és lángja is

Teszteltük a Cook Air Wood Burning Grill hordozható grillkészüléket, amely az AmazingRibs-től megkapta a (meglehetősen ritka) ezüst tesztfokozatot. Magyarországon Adorjányi Máriusz forgalmazza. Különleges ismertetőjegyek: gyors és...

Itt is követhet minket

6,158lájkolóTetszik
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Művelt alkoholista

Mese habbal

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

A világ legjobb levese

Sokan állítják, hogy a phở csak azért lehet a világ egyik legnépszerűbb levese, mert a bún bò Huế-t kevesen ismerik. Anthony Bourdain azonban, miután szerelmes...

Kiemelt cikkek

Füstje is és lángja is

Teszteltük a Cook Air Wood Burning Grill hordozható grillkészüléket, amely az AmazingRibs-től megkapta a (meglehetősen ritka) ezüst tesztfokozatot. Magyarországon Adorjányi Máriusz forgalmazza. Különleges ismertetőjegyek: gyors és...

Könyvek (Webshop)

Konyhauniverzum

A főzés tudománya