Mese HabbalTermálvízben pohár sör az új módi

Termálvízben pohár sör az új módi

Img 3847

Erős év a 2015-ös, az ember azt sem tudja, elöl vagy hátul fogja a fejét meglepetésében. Akár el is lehet felejteni az elmúlt hetek sörbemutatóit, sörpremierjeit, premier előtti premierjeit, mert mindenre árnyékot vet a Szent András (korábban Békésszentandrási) Sörfőzde legújabb húzása. Az most mellékes, hogy főztek egy Monarchista névre keresztelt imperial lagert, sokkal érdekesebb a garnírung, amit mellé kínáltak. A brand marketing eddig soha nem látott magasságokba emelkedett a múlt hétvégén.

Ha minden napra esik egy sörpremier, akkor a szokás előbb-utóbb elveszti a varázsát. Nem feltétlenül a fogyasztók körében, akik általánosságban szeretik „első sugárból” kóstolni az italokat, sokkal inkább a főzőknél. Egyre nehezebb újat mutatni, a bemutatók sikere inkább függ a hangulattól, mint magától a sörtől. Önmagában ezek az események kicsit torz képet festenek a piacról, de mindig is voltak, mindig is lesznek és ezzel semmi baj nincs. Helyén kell tudni kezelni őket.

Img 3862

Néhányan próbálnak azért kitűnni a tömegből. A kúllistás Kővári Gergely például csak egyszerűen csapra veri a söreit, nem kerít nagy feneket köré, de ehhez egyrészt jó ital, másrészt stabil közönség kell. Kicsit hasonló iskolát követ a csendes Takács Péter is. Kiss Tamás sokszor próbál valami sörkorcsolyát is csinálni kifejezetten a premiersörhöz. Tavaly nyáron a pannonhalmi Thomas Menner talán elsőként próbálkozott meg egy komolyabb, high-class debütálással, de ott még a Hilton sem tudta elfedni a sörökkel és az egész koncepcióval kapcsolatos komoly kérdőjeleket. Ezzel pedig el is érkeztünk a szentandrásiakhoz és március első hétvégéjéhez.

Jacuzzi és relax

A főzde a Monarchistát egy szűk, szakmai körnek mutatta be először, rendhagyó módon egy komplett szarvasi wellness hétvége keretében. Sajnos részt ugyan nem tudtam venni, de a Facebook oldalamat elárasztó posztok alapján a premier bacchanália lehetett a javából. Medencében koccintások, végtelen eszem-iszom, főzdelátogatás és tartályból csapolás, éjjelig tartó dorbézolás. Sok-sok olyan dolog, ami emlékezetessé teheti az első randevút. A résztvevők természetesen kaptak pár üveggel a főzde repertoárjából is, díszdobozban, benne rövid leírásokkal, rendezvényfüzetkével, és ajándék kulcstartóval. Az embernek az az érzése, hogy nemsokára szentandrási fan shop is nyílik és tele lesz az ország Ogrés rendszámtábla tartókkal.

Img 3857

Maga a sör egyébként egy viszonylag korrekt, jól iható darab. Az aroma tisztán cseng, gazdagon malátás, mélyen ül benne egy adag méz és leheletnyi grillázs. Zavart keltő viszont a kicsit túlzásba vitt Magnum komló, aminek zelleres, földes, vágott füves karaktere csorbítja az élményt. A Magnum karaktere a kortyban is kicsit hangsúlyosabb, ellenben a test jól belőtt, a malátázás kifinomultan úrias, tisztán csengő, a balzsamosan mézes, kenyértésztás jelleg az utóízig nyúlik. Zárszóra megpendíti a húrt a bécsi maláta karamelles jellege is, alkoholosság a 7% ellenére sem jellemző. Ha a komlózást lényegét a cseh frontvonalra helyeznék át és az élénkség is javulna egy picit, akkor egészen kiemelkedő sört kapnánk. Nagyon remélem, hogy a Monarchistát komolyan veszik majd a főzők. Ha igen, nagy jövő előtt áll.

Komolyra fordítva a szót, az ilyen és ehhez hasonló marketingszemlélet kvázi hiánycikk a sörmozgalomban. Ha a beergeekek mellett egy új, igényes fogyasztói réteg felé is nyitna egy kisüzem, akkor a marketinget legalább olyan komolyan kell venni, mint teszi azt mostanában a Szent András Sörfőzde. Nem arról van itt szó, hogy eljött a svédmasszázsos, jojobapakolásos premierek kora. Sokkal inkább arról, hogy a kimunkált arculat és az átgondolt szervezés óriási jelentőséggel bír. És hát ugye pont ez az a kettő, amiben olyan hatalmas a kisüzemek lemaradása.

Img 3873

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!