Mese HabbalLeleményes kötéltáncos - Toccalmatto Jadis

Leleményes kötéltáncos – Toccalmatto Jadis

Img 3504

Az észak-olasz újhullámos sörbiznisz kicsit idősebb a hazai szcénánál és bár kevesebbet hallani róla Magyarországon, ez nem jelenti azt, hogy jelentéktelen lenne világviszonylatban. Sőt: a taljánokat hihetetlen kísérletezőkedv jellemzi. Bármilyen, helyben fellelhető alapanyagot képesek felhasználni a söreikbe és nem ragaszkodnak a szigorú stíluskeretek betartásához. Nem véletlen, hogy Sam Calagione és Garrett Oliver is vendégfőzött már Olaszországban.

Pár napja viszont olyanba darabba futottam bele, amihez hasonlót ritkán látni. A Birra Toccalmatto nevű kisfőzdét 2008-ban alapította Bruno Carilli egy mindössze 550 literes főzőházzal. A fejlesztések ellenére a Toccalmatto a mai napig az tudott maradni, ami eredetileg is volt: egy limitált szériás különlegességekkel operáló manufaktúra, szinte kizárólag a helyi piacra koncentrálva. Carillitől korábban sem állt messze a sörfőzés, hét évet húzott le a Carlsbergnél mint logisztikai menedzser. Ott szerzett kapcsolati tőkéjét a mai napig kamatoztatja, a sörfőzés mellett különleges maláták és komlók viszonteladásával is foglalkozik.

(Érdemes végignézni a főzde honlapját, a sörök címkéi ugyanis elég nagy hasonlóságot mutatnak egy szintén innovatív, hazai kisfőzde grafikáival. Ha nem lenne egyértelmű, megoldás itt.)

Img 3512

A Birra Toccalmato Jadis névre keresztelt főzete egy brit és amerikai komlókkal főzött belga búzasör, amihez ráadásként került egy kevés, a főzde tőszomszédságában termő Fontana szőlő is.

Meglepő megjelenés, lehengerlő kezdés. Az üvegből halványrozsda, rózsaszínbe hajló ital bújik elő, ami levegős, de ehhez képest tartós habot fejleszt. Szinte szétrobban a gyümölcsös aromakarakterektől. Vadcseresznye, sárgadinnye, gránátalma és datolya kering a levegőben egy határozott, pezsgős jellegű érzettel. A korty szintén érdekes utat jár be. Adva van egy friss, fiatal, roséboros kezdés, likőrős és sárgadinnyés mellékzöngékkel, enyhébb, de éles karamelles jegyekkel, majd a végefelé az egész átmegy egy száraz, savankás zárásba. A nyers búza és a bécsimaláta végig jelen van, kifejezetten jó koktélt alkotva. Noha hozzávalónak csak belga élesztő volt feltűntetve, egészen biztosan van egy adag pezsgőélesztő is a dologban. Ennek tudható be a hangsúlyos, de apróbuborékos élénkség és az elegáns fanyarság.

A Jadis mindent összevetve szenzációs. Külön-külön, részekre szedve és összhatás tekintetében is nagyot alkot, egy olyan határsör, amiért érdemes ellátogatni a főzdébe, ha arra jár az ember.

Újhullámos olasz sörökről pedig lesz még szó, méghozzá olyanokról, amiket Budapesten is be lehet szerezni.

UPDATE: Szakértő kolléga jelezte, hogy voltak a bécsi Craft Bier Festen. A palackot én is Ausztriában vettem, úgyhogy érdemes a szomszédainknál keresni a Toccalmatto söreit. Hátha.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Firenzei fogyókúra

Dante poklának pitvara, trecento bölcsője, Machiavelli és Savonarola főhadiszállása, Mediciek fészke, csodák és borzalmak birodalma, ahol az ember nem tud úgy lépni, hogy ne...

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!