ReceptekEgyébSzárhegyi savanyú káposzta

Szárhegyi savanyú káposzta

Kaposzta 9922
Fotó: Bakcsy Árpád

Hozzávalók

  • káposzta
  • só (40 g/l)
  • víz
  • torma (szál/10 kg)
  • kapor, csombor
  • cserefahordó vagy műanyaghordó
  • deszka és kőnehezék (mészmentes „loki kő”)

Fontos, hogy a káposzta jó fajta legyen, vékony levelű, tömör. És legyen érett, mert nagy szükség van savanyításkor a cukortartalomra. Szárhegy környékén általában október vége a szüret ideje: ilyenkor arrafelé megjelenik hajnali fagy is, ami megcsípi a káposztát, jót tesz az ízének.

Régen cserefahordót vagy fakádat használtak, manapság általában 120 literes csapos műanyaghordóban teszik el a káposztafejeket, egyben, torzsával.

Kaposzta 9909
Fotó: Bakcsy Árpád

A káposztát előtisztítják: leválasztják a külső leveleket (csak azok a maradnak meg, amelyek rátapadnak a fejre). Levágják a torzsa végét is. Magát a torzsát a helyén hagyják, de kereszt alakban rést vágnak bele 7-8 cm mélyen. A torzsában lévő enzimek és magas cukortartalom lényeges szerepet játszik majd az erjedésnél, a vágás miatt könnyebben átjárja a lé.

Ebben az állapotában gúlába rakva, árnyékos helyen szikkasztják a káposztafejet, hogy veszítsen a nedvességtartalmából. Így könnyebben veszi majd fel a levet.

Kisebb hordóra elég 1-2 szál kapor; ha túl sok, megzavarosítja a levet. A csombor mindig legyen több (akár kétszer annyi), és kell még bele 10 kilónként egy megtisztított friss torma, félbevágva.

Kaposzta img 9892

Szárhegyen literenként 42-45 gramm parajdi sót használnak: a vizet felforralják, hogy a só feloldódjon, leszűrik, ezt öntik a káposztára. Az MGE kísérleti savanyításakor tökéletes eredményt hozott 40 grammos sómennyiség is.

A hordóban minden helyet ki kell használni, mert hamarabb elindul az erjedés. Vagyis: minél több a káposzta a vízhez képest, annál jobb.

Img 9949
Fotó: Bakcsy Árpád

A hordót alaposan meg kell tisztítani, alulra kaprot, csombort tenni, erre vödörnyi forró vizet tölteni. Így hagyják egy napig letakarva, hogy a hordó átvegye a fűszerek illatát. A nagyobb hordóban (120-200 l) kaprot és csombort a hordó felső felében is raknak a káposzták közé.

A jódmentes sót feloldják langyos vízben, leszűrik, ezzel a lével töltik fel a hordót – úgy, hogy a víz ellepje a káposztát. Vörösfenyő-deszkára vulkanikus követ tesznek nyomtatónak (fontos, hogy ne mészkő legyen, a mész ugyanis kioldódik, megváltoztatja az ízeket.) Szárhegyen úgynevezett loki andezitkövet használnak.

Fontos még, hogy az erjedés ideje alatt mozgassuk a vizet. Ehhez használhatunk műanyagcsöveket (1,2-1,6 cm átmérőjű, átlátszó, élelmiszeriparban és tehénfejéshez használatos cső), amin át levegőt fújunk a vízbe, A másik megoldás: a hordón csap van, ezen kell leengedni a vizet, majd felül azonnal visszatölteni. Az első két hétben ezt két-három naponta kell elvégezni. Ha ez elmarad, a sós víz a hordó alján akár 7 %-os is lehet, felül csak 2, így a felső rétegben a káposzta túlpuhul.

Img 9988
Fotó: Bakcsy Árpád

A káposzta szobahőmérsékleten akár négy hét alatt is beérik, 12 fokon 8 hétig tart.

Az első két-három héten, az erjedés beindításához legalább 13-14 fokon kell tartani. Kóstolással állapítható meg, hogy mikor kellően érett, ettől kezdve 4-5 fokon ideális tárolni.

Ha 4-5 fokos hidegben kezdjük savanyítani, akkor lassan indul csak be az erjedés, és keserű íz keletkezik.

Kaposzta 8855
Fotó: Bakcsy Árpád

A külső leveleket töltésre használjuk, a belső részt vékonyra vágjuk, különféle savanyú káposzta készítményekhez.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!