Mese HabbalRossz sört nevezett, de a bíroknak nem tűnt fel

Rossz sört nevezett, de a bíroknak nem tűnt fel

3
A FoBAB főszervezője, az Illinois Craft Brewers Guild (forrás: https://www.flickr.com/photos/chrismurphy_dpi/10955030965/)

A Festival of Barrel and Wood-aged Beers egy nívós chicagói sörfesztivál, amit kifejezetten hordóérlelt söröknek rendeznek. A rendezvény keretein belül minden évben tartanak egy komolyabb versenyt is és szinte biztos, hogy a mostaniról még hosszú ideig beszélni fognak.

Történt ugyanis, hogy a Trinity Brewing vadsörös agytrösztje, Jason Yester ezüstöt nyert Wild/Brett kategóriában egy brettes IPA-val, az Easy Swingerrel. Ez eddig rendben is lenne, szép eredmény, csakhogy Yester az eredményhirdetés után bő három héttel jelezte, hogy az ezüstöt visszaküldi a szervezőknek. Szó sincs arról, hogy arany alatt nem érem az érem, az ok ennél sokkal kiábrándítóbb: Yester ugyanis nem jó sört nevezett a versenyre.

Mint kiderült, a Trinity Brewing véletlenül egy másik főzetet küldött az Easy Swinger helyett, és ami a pláne az egészben, hogy a két sör stílusa nem egyezik meg. A Brett IPA helyett ugyanis egy Lactobacillusos IPA-t, a Swing Se Plisert postázták. Egyébként az idén hat éves Trinity Brewing az évforduló alkalmából egy különleges sörcsomagot dobott piacra, amiben hat különböző módon készítették el a főzde alap IPA-ját. Ennek a kollekciónak volt tagja a Brett-only és a Lacto-only sör is, Jason Yesternek ráadásul pont az volt a célja, hogy rámutasson a mikroorganizmusok közti különbségekre. Érthető módon eléggé felbosszantotta, hogy a zsűrinek fel sem tűnt a hiba, többek között ezért is küldte vissza – tüntetőleg – az ezüstérmet.

1
A Trinity Brewing, középen Jason Yester (forrás: Trinity Facebook)

A FoBAB szervezői két külön kategóriára osztották a Wild/Brett és a Wild/Acidic söröket, így még azt is nehéz mentségnek felhozni, hogy a Lactobacillusos és a Brettanomyceses söröket is a vadélesztős kategóriába szokás sorolni (BJCP szerint sour ale-ek). A zsűri tagjai mind BJCP vizsgát tett bírók voltak, nem találomra az utcáról összeszedett amatőrök.

Az eset elég sok kérdést vet fel. Nyilván alapjaiban kérdőjelezhetné meg a sörversenyek objektivitását, relevanciáját, de a történet nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre látszik. Nem tudni, hogy a küldött üvegek nem voltak-e tényleg fertőzöttek. Bár erre kevés az esély, segíthetne tisztázni az ügyet egy versenyre küldött és bontatlanul maradt palack. Fontos lenne tudni azt is, hogy hányadiknak kóstolták a bírók a Swing Se Plisert. Aki már próbálta, akár otthon is a pontozást, az tudja, hogy az ötödik-hatodik-tizedik sörben már kezdenek egybemosódni az ízek és ugye a sörversenyeken nem ritka, hogy a pontozóknak húsz főzetet is le kell gyűrniük egy nap alatt. Persze ez nem szolgálhat mentségül arra, hogy valakik bíró létükre nem érzik a különbséget Lacto és Brett között, de azért ez sem utolsó szempont. Jó lenne látni a pontozólapokat is, mert lehet, hogy egyszerűen az összbenyomás volt annyira kimagasló, hogy simán befért a második helyre. Bár ugye egy kategóriaidegen sört eleve le kellene pontozni, így talán ez a megoldás is sántít. Igazából nem lennék most a pontozók helyében.

A fesztivált jegyző Illinois Craft Brewers Guild mára ígért tájékoztatást az ügyben, amint kiadják a közleményt, frissítem a cikket.

UPDATE: A szervezők elintézték annyival, hogy mindenki hibázhat néha, meg hogy egyébként egy színvonalas verseny, ahol emellett még 34 díjat is kiosztottak. És persze köszönik szépen az építő jellegű kritikát.

(via The Denver Post)

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

A bab hatalma

  Mise en place Az íz és az állag sok módon fokozható – például a zöldség megfelelő előkészítésével (mise en place). Alapfeltétel, hogy jó zöldséget szerzünk...

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!