Mese HabbalTelitalálat – Bakancslista 02.

Telitalálat – Bakancslista 02.

Img 2247

Róth Zoltán nem tétlenkedett sokat az első Bakancslista felemás sikere után, máris megérkezett a folytatás. A single hop IPA-sorozat második tagjánál ráadásul ismét egy olyan komlót vállalt be, ami kevésbé ismert a hazai közönség előtt. A Bakancslista lényege Zoli szerint a világutazás, a csütörtöki bemutatón pedig amennyire csak lehetett, kimaxolták a globetrotter-élményt. Egy szakállas bringás ugyanis Európa legészakibb pontjától épp tegnap érkezett haza és az egyik első útja a Margit utca 9-be vezetett.

Img 2268
Az arculattervező, a világutazó és a sörfőző (balról jobbra: Szügyi Péter, Radvánszky János és Róth Zoltán)

A zsombói Radvánszky “Ryan” János olyan kihívásra vállalkozott, amire csak kevesen mernének. Idén nyáron szülővárosából indulva egészen a Nordkappig tekert, majd egy kisebb balti kitérőt beiktatva végül július 17-én érkezett meg a fővárosba. Összesen nyolcezer kilométert tekert, kalandjait részletesen dokumentálta Facebook-oldalán is. A teljesítménytúrát a Rothbeer is szponzorálta, így kézenfekvő volt a hazatérést és a Bakancslista bemutatóját együtt ünnepelni.

Img 2260

Sörpremier ide vagy oda, a Margitutcakilenc egyébként is nagyon szerethető hely. A két lakóház közé ékelt közösségi kert ötletes gerendaszerkezete, egyedileg készített bútorai, az egymásra pakolt szalmabálák és a pajtaszerű jelleg sajátos, bukolikus atmoszférát varázsol a nagyváros közepébe. Az pedig külön kiemelendő, hogy egy antikvárium is helyet kapott a bárpult közvetlen szomszédságában. Bár a sörpaletta nem a legbőségesebb, a Stari, a Bors és a Fóti Sörfőzde termékei mellett csapon vannak a Rothbeer sörei is.

Img 2244
Img 2261

De térjünk vissza az új Bakancslistára. A mostani főzetnél Róth Zoli a Pacific Gem nevű komlót használta, ami már önmagában is egy hatalmas kultúrsokk. A Pacific Gem ugyanis három fajta, a brit Fuggles, az amerikai Cluster és az új-zélandi Smooth Cone keresztezéséből született és ami a legszebb az egészben, hogy a végeredmény egyszerre formabontó és hagyományőrző, a szó legjobb értelmében.

Img 2254

A Bakancslista 02. nem vág orrba, lágy földes, vágott füves simításokkal indít, ami mögül néha-néha előbújik egy málnalekváros illat is. A hófehér, tömött hab mögött finomra hangolt, letisztult sör rejtőzik. A háttérbe vonuló, Távoli Galaxisnál is megismert kicsit kenyértésztás, kicsit shortbreades jelleg jó alapot ad a Pacific Gem kibontakozásához. Az elején inkább a földes, brit komlós érzet és egy kevés gyantásság jelenik meg, majd előlép a Bakancslista 02. lelkét adó, szedres-málnás és enyhén aszaltgyümölcsös karakter. A karbonizáció szépen belőtt, apróbuborékos, az utóíz karakteresen gyantás és keserűbb, stílushoz remekül illő. A Pacific Gem érdekessége, hogy nem hozza igazán az új-zélandi komlók mangós- papayás jegyeit, hanem teljesen másfajta gyümölcsösség járja át.

Img 2264

A sör mellett pedig mindenképpen ki kell még emelni a bemutatóra készített halászlevet. A magyar konyha egyik legismertebb fogása nagyjából egy lapon említhető a gulyással: ha jót szeretnénk enni, magunknak készítsük el. Éttermekben érdemes vigyázni velük. Ezért is volt olyan meglepő a korrekt minőségű pontyból, helyben elkészített, kellően ízgazdag bajai halászlé. Merthogy hát nagyon nehéz ilyet találni Budapesten.

Img 2235

A Pacific Gem igazi telitalálat lett, Ha van olyan magyar kisüzemi sör, ami megéri az árát, akkor ez biztosan az. Még olyanoknak is újszerű élményt adhat, akik ismerősök az IPA-k világában. Nem tudni, meddig lesz elérhető, mert szűkösebbek a készletek, úgyhogy érdemes mihamarabb utánajárni. Ha pedig minden igaz, akkor a nyár végén jönni fog a harmadik főzet Bakancslista is.

Img 2256
Img 2253

Margitutcakilenc: 1023, Budapest, Margit utca 9.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

  1. Érdekes módon több helyről hallottam már, hogy az első rész megosztotta a közönséget, szerintem semmi gond nem volt vele, a második szintúgy derék munka. Kíváncsian várom a folytatást!

  2. @hopfenpflucker: Annyira megosztó volt, hogy maga a főző is csodálkozott a végeredményen. De a második viszont egyértelműen csúcs lett. Ha jók az infóim, most amerikai komlók fognak jönni.

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Firenzei fogyókúra

Dante poklának pitvara, trecento bölcsője, Machiavelli és Savonarola főhadiszállása, Mediciek fészke, csodák és borzalmak birodalma, ahol az ember nem tud úgy lépni, hogy ne...

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!