Mese HabbalTelitalálat – Bakancslista 02.

Telitalálat – Bakancslista 02.

Img 2247

Róth Zoltán nem tétlenkedett sokat az első Bakancslista felemás sikere után, máris megérkezett a folytatás. A single hop IPA-sorozat második tagjánál ráadásul ismét egy olyan komlót vállalt be, ami kevésbé ismert a hazai közönség előtt. A Bakancslista lényege Zoli szerint a világutazás, a csütörtöki bemutatón pedig amennyire csak lehetett, kimaxolták a globetrotter-élményt. Egy szakállas bringás ugyanis Európa legészakibb pontjától épp tegnap érkezett haza és az egyik első útja a Margit utca 9-be vezetett.

Img 2268
Az arculattervező, a világutazó és a sörfőző (balról jobbra: Szügyi Péter, Radvánszky János és Róth Zoltán)

A zsombói Radvánszky „Ryan” János olyan kihívásra vállalkozott, amire csak kevesen mernének. Idén nyáron szülővárosából indulva egészen a Nordkappig tekert, majd egy kisebb balti kitérőt beiktatva végül július 17-én érkezett meg a fővárosba. Összesen nyolcezer kilométert tekert, kalandjait részletesen dokumentálta Facebook-oldalán is. A teljesítménytúrát a Rothbeer is szponzorálta, így kézenfekvő volt a hazatérést és a Bakancslista bemutatóját együtt ünnepelni.

Img 2260

Sörpremier ide vagy oda, a Margitutcakilenc egyébként is nagyon szerethető hely. A két lakóház közé ékelt közösségi kert ötletes gerendaszerkezete, egyedileg készített bútorai, az egymásra pakolt szalmabálák és a pajtaszerű jelleg sajátos, bukolikus atmoszférát varázsol a nagyváros közepébe. Az pedig külön kiemelendő, hogy egy antikvárium is helyet kapott a bárpult közvetlen szomszédságában. Bár a sörpaletta nem a legbőségesebb, a Stari, a Bors és a Fóti Sörfőzde termékei mellett csapon vannak a Rothbeer sörei is.

Img 2244
Img 2261

De térjünk vissza az új Bakancslistára. A mostani főzetnél Róth Zoli a Pacific Gem nevű komlót használta, ami már önmagában is egy hatalmas kultúrsokk. A Pacific Gem ugyanis három fajta, a brit Fuggles, az amerikai Cluster és az új-zélandi Smooth Cone keresztezéséből született és ami a legszebb az egészben, hogy a végeredmény egyszerre formabontó és hagyományőrző, a szó legjobb értelmében.

Img 2254

A Bakancslista 02. nem vág orrba, lágy földes, vágott füves simításokkal indít, ami mögül néha-néha előbújik egy málnalekváros illat is. A hófehér, tömött hab mögött finomra hangolt, letisztult sör rejtőzik. A háttérbe vonuló, Távoli Galaxisnál is megismert kicsit kenyértésztás, kicsit shortbreades jelleg jó alapot ad a Pacific Gem kibontakozásához. Az elején inkább a földes, brit komlós érzet és egy kevés gyantásság jelenik meg, majd előlép a Bakancslista 02. lelkét adó, szedres-málnás és enyhén aszaltgyümölcsös karakter. A karbonizáció szépen belőtt, apróbuborékos, az utóíz karakteresen gyantás és keserűbb, stílushoz remekül illő. A Pacific Gem érdekessége, hogy nem hozza igazán az új-zélandi komlók mangós- papayás jegyeit, hanem teljesen másfajta gyümölcsösség járja át.

Img 2264

A sör mellett pedig mindenképpen ki kell még emelni a bemutatóra készített halászlevet. A magyar konyha egyik legismertebb fogása nagyjából egy lapon említhető a gulyással: ha jót szeretnénk enni, magunknak készítsük el. Éttermekben érdemes vigyázni velük. Ezért is volt olyan meglepő a korrekt minőségű pontyból, helyben elkészített, kellően ízgazdag bajai halászlé. Merthogy hát nagyon nehéz ilyet találni Budapesten.

Img 2235

A Pacific Gem igazi telitalálat lett, Ha van olyan magyar kisüzemi sör, ami megéri az árát, akkor ez biztosan az. Még olyanoknak is újszerű élményt adhat, akik ismerősök az IPA-k világában. Nem tudni, meddig lesz elérhető, mert szűkösebbek a készletek, úgyhogy érdemes mihamarabb utánajárni. Ha pedig minden igaz, akkor a nyár végén jönni fog a harmadik főzet Bakancslista is.

Img 2256
Img 2253

Margitutcakilenc: 1023, Budapest, Margit utca 9.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

  1. Érdekes módon több helyről hallottam már, hogy az első rész megosztotta a közönséget, szerintem semmi gond nem volt vele, a második szintúgy derék munka. Kíváncsian várom a folytatást!

  2. @hopfenpflucker: Annyira megosztó volt, hogy maga a főző is csodálkozott a végeredményen. De a második viszont egyértelműen csúcs lett. Ha jók az infóim, most amerikai komlók fognak jönni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!