ReceptekNégylábúTöltött szegy (/nyak/dagadó)

Töltött szegy (/nyak/dagadó)

T%c3%b6lt%c3%b6tt szegy 2 blog

A hús

Előkészítéséhez be kell tartani néhány egyszerű szabályt. A töltendő húst – például a magunk vagy a hentes által felszúrt dagadót – mindig alaposan sózzuk és borsozzuk, kívülről és belülről.

Lehetőleg előző este töltsük meg, mégpedig körülbelül háromnegyed részig, mert a töltelék erősen duzzad – ha túl sokat használunk, szétfeszíti a húst. Éjjelre feltétlenül tegyük azután hűtőszekrénybe, hogy alaposan szikkadjon meg. Elkészítéskor viszont legalább egy órával előbb vegyük ki a hűtőből, s tartsuk szobahőmérsékleten. (Ez egyébként minden húsra vonatkozik.) Maga a töltelék pedig sokféle lehet.

Töltelék

Három-négy szikkadt („másnapos”) zsemlét vékonyra szelünk, leöntjük negyed liter langyos tejjel. Tizenöt-húsz percig állni hagyjuk. Két finomra vágott salottát és egy kis fejű vöröshagymát kevés vajon puhára párolunk. Ha szükséges, egy-egy kanál húslevest adunk hozzá.

A zsömlét kicsavarjuk, belekeverjük a már teljesen kihűlt hagymát. Hozzáadunk még egy csokor finomra vágott petrezselymet, három egész felvert tojást, sót, frissen őrölt borsot és reszelt szerecsendiót. Végül két szaftosra hagyott (vagy még inkább kicsit alulkészített) habart tojást is belekeverünk.

Ehhez a tojást kis lángra tesszük, és kevés vajon falapáttal folyamatosan, de kíméletesen kevergetjük. A serpenyőt gyakran levesszük a lángról.

Változatok

A töltelék kiegészíthető kevés kockára vágott és vajon párolt gombával (Duxelles). De kiegészíthető másfelől borjúhús és borjúmáj avagy csirkehús és csirkemáj darált keverékével (amit nyersen darálunk le). Adhatunk hozzá blansírozott borjúmirigyet (briz) vagy borjúagyvelőt és/vagy párolt rókagombát is. Ha libanyakat töltünk, ebbe igen jól illik a libamáj, a levesben főtt vagy konfitált zúza, szív – mind apróra vágva.

Elkészítés

A sütőt 220ºC-ra előmelegítjük.

Az óvatosan felszúrt dagadót kívül-belül sózzuk-borsozzuk. A kívánt tölteléket beletöltjük (ne teljesen feszesre), majd bevarrjuk. Fél napig vagy akár egész napig állni hagyjuk a hűtőszekrényben.

Serpenyőben kevés vajon 10-15 dkg hagymát és vegyes zöldséget párolunk.

A megtöltött húst óvatosan forgatva egy magas falú tepsiben meglehetősen sok vajon (10-15 dkg) elősütjük, minden oldalán szép aranyosra. Ezután hozzáadjuk az előkészített zöldségeket, majd a sütőbe tesszük.

A hőmérsékletet negyed óra múlva 180ºC-ra csökkentjük, és összesen 100-120 percig készítjük. Közben tízpercenként locsolgatjuk. Mikor elkészült, a sütő nyitott ajtaján tíz percig állni hagyjuk.

T%c3%b6lt%c3%b6tt szegy egybe 0679

Ha kész, kivesszük a húst, és a tepsi aljáról felkaparjuk a letapadt-lepirult fehérjéket, pörzsanyagokat. Felöntjük kevés fehérborral és húslevessel, felforraljuk, hideg vajkockákkal montírozzuk. Ez lesz a mártás.

Alternatív ízesítés

Tálkában összekeverünk mézet, szójaszószt és olvasztott vajat. Sütés közben ezzel kenegetjük a hús felszínét, de vigyázunk, nehogy túl sötétre karamellizálódjon.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!