Gourmet ’14

Gourmet gerendai 8701
Gerendai Károly, a fesztivál szervezője (Fotó: Bakcsy Árpád)

Május 30. és június 1. között Gourmet Fesztivál

A helyszín most is a Millenáris Park, csütörtökön, 29-én most is szakmai nap.

A kiállítók túlnyomó része magas pontszámot ért el a Gault&Millau kalauz 2014-es kiadásában, a jó szívvel ajánlhatótól a három sapkásig. A Millenárison tálalt kis adagos ételekből meglehetősen átfogó képet lehet kapni a felső éttermi szegmensről. Vagyis: ízelítő abból, hol tart ma a gasztrokultúra.

A menü ITT

A gasztroszínpadon megjelennek a Magyar Gasztronómiai Egyesület tagjai is.

Köztük két közismert “közéleti szakács”, Bíró Lajos és Segal Viktor, de fellép két olyan élvonalbeli konyhafőnök is, akiket nem könnyű kicsalogatni a konyhából: Pethő Balázs (Csalogány26) és Mogyorósi Gábor (Lacikonyha). Ott lesz Széll Tamás és Szulló Szabina (Onyx), hosszú idő után először színpadon Miguel Vieira (Costes), a „regionális konyha” kategóriában a mádi Gusteau tart bemutatót.

Gourmet sajtotajekkoztato tomeg 8662
Gourmet sajtótájékoztató (Fotó: Bakcsy Árpád)

Magyar Gasztronómiai Egyesület

Az MGE által alapított Aranyszalag Minőség tanúsítvány birtokosai közül megjelenik termékeivel a Brunner méhészet.

Aranyszalagra javasolt termék a keleméri bárány, amely az Ikon étterem standján kóstolható meg.

Szintén élvonalbeli éttermek által Aranyszalagra javasolt termék Hoitsy Görgy lillafürdi pisztrángja.

Szeretettel várjuk a Magyar Gasztronómiai Egyesület tagjait a péntek délutáni pisztrángbemutatóra. A hal Green Egg grillen készül.

Premier

Első ízben jelenhet meg a fesztiválon három Michelin-csillagos magyar étterem. A Gault&Millau 2014 kalauzban a Borkonyha 15, a Costes 17, az Onyx 17 pontot kapott. Mivel a fesztivál “vezérétele” idén a rakott krumpli (sok kiállító fog tehát egyéni variációt kínálni), minden nap megkóstolható egy-egy csillagos változat is.

Az alábbi képek az előzetes sajtóbemutatón készültek.

Sárközi Ákos (Borkonyha)

Gourmet sarkozi 8672
Fotó: Bakcsy Árpád

Tányérján kockára vágott édesburgonya angolzellerrel, csöpögtetett dzsuvecsmártásban, fél füstölt tojással. A tányéron még: paprikás és zöld olaj, ropogós csipszek – köztük zeller és kolbász.

Gourmet krumpli sarkozi 8696
Fotó: Bakcsy Árpád

Migule Rocha Vieira (Costes)

Gourmet miguel 8678
Fotó: Bakcsy Árpád

A Costes tányérja egyfajta burgonya-canelloni a rakott krumpli témájára: vékony krumpliszeletbe töltött nagyon apró kockakrumpli kolbászízesítéssel, külön tálalt fürjtojással, kiskanálnyi tejfölmártással.

Gourmet krumpli costes 8725
Fotó: Bakcsy Árpád

Széll Tamás (Onyx)

Gourmet szell tamas 8664
Fotó: Bakcsy Árpád

Variáció a klasszikus dauphinois-ra: a vékonyra szelt krumplit 20% tejföl és 80% tejszín keverékével öntjük fel, a rétegek közt vékony szeletben kolbász és keménytojás. Az étel 110 fokos sütőben készül 3 órán át, a pirult felső rétegre tálaláskor kerül még egy kanál tejföl, mellé elegáns céklasaláta.

Gourmet szell krumpli 8742
Fotó: Bakcsy Árpád

A részletes fesztiválprogram ITT

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

 1. Teljességgel érthetetlen volt elsőre, hogy a fotók mit dokumentálnak, ha a fesztivál jövő héten lesz.

  A két mondat sem segített egymás mögött:

  “A helyszín most is a Millenáris Park, csütörtökön, 29-én most is szakmai nap.”  ” A Millenárison tálalt kis adagos ételekből meglehetősen átfogó képet lehet kapni a felső éttermi szegmensről.”

  mikor tálalt? nem 29-én, vagy 30-1 között (főcím) lesz a fesztivál?

  Abszolút nem tudnám értelmezni az egészet, ha véletlenül nem láttam volna a képeket már vagy két hete az origón (http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20140512-harom-michelin-csillagos-rakott-krumpli.html?utm_source=origo-nyito&utm_medium=sec-4&utm_campaign=sec), úgyhogy most ott tartok, hogy a fotók az akkori sajtótájákoztatóról vannak. De még mindig nem értem az egészet.

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Firenzei fogyókúra

Dante poklának pitvara, trecento bölcsője, Machiavelli és Savonarola főhadiszállása, Mediciek fészke, csodák és borzalmak birodalma, ahol az ember nem tud úgy lépni, hogy ne...

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!