Mese HabbalHedon, az új magyar gerillatrió

Hedon, az új magyar gerillatrió

N%c3%a9meth anti%c3%a9k
A Hedon csapata (fotó: Adrián Zoltán, forrás: Hedon Facebook-oldala)

Az idei év egyik nagy sikervárományosa a Hedon. A Németh Antal, Elek Zoltán és Szlamka György alkotta hármas régóta ismert házisörfőző körökben, a fiúk pedig most egy szinttel feljebb léptek és közösen alapítottak gerillasörfőzdét. A húzónév természetesen Anti, aki több alkalommal is bizonyított már a hazai közönség előtt. A Napalm és a Katalin Cárnő megalkotója nyert már Főzdefeszt közönségdíjat, hozott el Grand Champion-díjat a rozsnyói sörfőzőversenyről, sőt, főzött már sört az Indexnek is. A pipás palack pedig most egy kisebb ráncfelvarrás után visszatér.

Masodik

A Hedon ugyanis egy olyan darabot választott bemutatkozónak, ami eredetileg az Index.hu megrendelésére készült, Ez nem egy IPA névvel. A főzésről csináltak is egy kétrészes videósorozatot, a sör pedig a tavalyi Főzdefesztet is megjárta. Most megújult designnal, kicsit más névvel, de változatlan receptúrával kerül majd a boltokba.

Img 1552
Ötletes piktogramok a címke hátulján

A Credo jól tükrözi a főzők hozzáállását a kisüzemi sörök világához. A piacra nem akartak egy IPA-val belépni, ahogy teszik azt olyan sokan, ezért inkább főztek egy nem IPA-t. A Credo ugyanis szigorúan véve nem IPA, mert az alapja nem pale ale, hanem müncheni maláta, ez pedig a kész italnak merőben más karaktert ad.

Img 1547

A sör orrbavágó IPA-s jelleggel indít, az aroma mélyen gyantás, limehéjas, fűszeres, eddig semmi extravagáns. Ez azonban csak álca, ami már az első kortynál lekerül. A hagyományos, száraz és tisztán komlódomináns jelleg helyett ugyanis egy barátságosabb egyensúly fedezhető fel a Credoban. A gerincét ugyan még mindig az újvilági komlók citrusos világa adja, de a müncheni maláta shortbreades, tejkaramelles és enyhén rozsos hangulata tökéletes keretbe foglalja a sört. Emiatt pedig teljesen más élményt ad, mint egy szimpla IPA. Az irányvonal jó: a Credo persze nagyrészt IPA maradt, de Antiék tucatsör helyett egyéniséget varázsoltak belőle.

A Credo hivatalos bemutatója szombaton lesz az Élesztőben, ahol személyesen is lehet majd találkozni a Hedon csapatával. Egy hét múlva pedig a Jónásban mutatják be másik új főzetüket, a Vertigot, ami egy Amarillo komlóval újragondolt láger lesz. A sörök kóstolhatók lesznek a június 7-én induló Főzdefeszt és Street Food Show-n is.

Néhány korábbi cikk Németh Antiról:
A két évig érlelt árpabor története
Kibeszélőn Németh Antival és Róth Zolival

UPDATE, 2015. 11. 26.: Több alkalommal is futottam bele aromáját vesztett, vértelen, kiüresedett Credoba az elmúlt évben. Most sikerült megkóstolnom az új, balatonvilágosi főzdében főzött batchet is, ami ismét a régi fényében pompázik. Az eredmény igen tetszetős: mangós-maracujás aromák jönnek a korábbi citrusos világ helyett, a trópusi gyümölcsök abszolút uralják a kortyot. A shortbreades malátavonal pedig jól áll ennek a teltebb, kerekebb, kevésbé szögletes gyümölcsérzetnek. Jelen állapotában gyönyörű nemIPA.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

  1. Ha a Gomijós teszt alapján indulsz ki – és semmiképpen sem gonoszkodni akarok – akkor veszel 1 hónap múlva 1 palackkal és azt is ideírod

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Firenzei fogyókúra

Dante poklának pitvara, trecento bölcsője, Machiavelli és Savonarola főhadiszállása, Mediciek fészke, csodák és borzalmak birodalma, ahol az ember nem tud úgy lépni, hogy ne...

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!