Mese HabbalInnovatív hagyományőrző: St. Peter's Cream Stout

Innovatív hagyományőrző: St. Peter’s Cream Stout

Img 1488

Az 1996-ban alapított, suffolki illetőségű St. Peter’s Brewery neve világszerte ismert. A főzdealapító John Murphy marketingspecialista és üzletember, soha nem foglalkozott sörfőzéssel, viszont jó érzékkel választott főzőmestereket. A 2002-ben leigazolt Mark Slater telitalálatnak bizonyult, az ő ténykedéseinek is köszönhető, hogy mára több mint 30 országba exportálják a söreiket.

Murphy karrierje amúgy igen érdekes. Munkáját marketingesként a Dunlop gumigyárnál kezdte, ahol az ő nevéhez volt köthető egy új termék, a DeNovo bevezetése. A világ első defekttűrő gumiabroncsának története igazi diadalmenet, ami a szakmai vélemények szerint nagyban a jó márkanévnek is köszönhető volt. A DeNovo miatt kapott elismerések hozzájárultak ahhoz, hogy Murphy a saját útjait kezdje járni. 1974-ben ő alapította az először Novamark, majd Interbrand néven futó céget, ami akkoriban pionírnak számított. Az első vállalkozások között volt ugyanis, akik kifejezetten „branding” szolgáltatásokat kínáltak. Szűk két évtizednyi munkával sikeres, nemzetközi vállalattá fejlesztette az Interbrandet, amit végül 1993-ban vásárolt fel az Omnicom csoport.

John murphy
Forrás: http://www.brandfinance.com/images/upload/John_Murphy.jpg

Az Interbrand-évek után a fejébe vette, hogy saját márkát akar fejleszteni. Már korábban is érdeklődött az angol sörök iránt, elsősorban annak az okára volt kíváncsi, hogy miért olyan nehéz hozzájutni a hazájukban sikeres sörökhöz a nemzetközi piacon. A fő problémát a marketingstratégiában látta. A legtöbb sörfőző ugyanis csak a vele szerződött pubokon keresztül népszerűsíti a söröket, nem önálló brandként. Így az ismertség egyrészt földrajzilag erősen behatárolt, másrészt inkább a pubhoz köthető, mintsem a márkához. 1996-ban azzal a céllal alapította a St. Peter’s Brewery-t, hogy megmutassa, miként lehet a semmiből csúcssörfőzdét csinálni.

Img 1516

A sikernek sok összetevője van. Megnyerő, egyedileg készített üvegek egy 18. századi ginespalackról mintázva. Egységes, igényes címkedesign, ötletes címerrel. Ezek még úgy is beváltak, hogy az alapítás dátumát ismerve az egész egy kicsit pszeudo-archaikus.

A sörpaletta jól megtervezett, a tradícionális brit stílusok mellett gyümölcsös, organikus és gluténmentes sörök is szerepelnek. Emellett pedig a minőségre is nagy figyelmet fordítanak. A St. Peter’s Brewery több nívós díjat is bezsebelt már, 2007-ben például az Independent magazin sörszakértői egy vakteszten a ‘Top 50 Beers’-lista győztesének kiáltották ki a főzde India Pale Ale-jét, de a CAMRA is díjazta már őket több alkalommal.

Murphyék egyik legismertebb söre a Cream Stout. A stílus másik neve (milk stout) talán jobban magyarázza a krémes érzet okát: itt ugyanis laktózt is adnak a sörhöz, amit a sörélesztők nem képesek lebontani. A laktóz testesebbé teszi a sört, a milk stoutoknak egy jellegzetes, élesebb, határozottabb, tejkrémszerű édességet kölcsönöz.

Img 1511

Az illat talán nem annyira megnyerő, vérszegényebb, leginkább a bécsi malátás, karamelles jelleg, egy kevés tejcsokoládé és a brit komlók földessége keveredik egy árnyalatnyi pörköltmalátával. Ha ezután ébredt is némi kétség bennem, az hamar elillant az első korty után. A St. Peter’s Cream Stout pont az a sör, ami az egyensúlyról szól. Nem lóg ki belőle semmi, nincs uralkodó jelleg: a békés együttélés szabályai szerint épül fel. Alacsonyabb karbonizációval és bourbon vaníliás-tejszínes ecsetvonásokkal indít, majd feltűnik egy kevés kávé, tejcsokoládé, grillázs és füstösség, végül becsatlakozik a spenótleveles-földes komló is. A vanília kezdettől jelen van és utóízként is hosszan megmarad. A hírnév nem légbőlkapott, a Cream Stout egy jól összerakott, kiegyensúlyozott, perfekt sör.

John Murphy 1996-ban nemcsak a sörbizniszbe szállt be. Befektetők egy csoportjának segítségével megvásárolta a csőd szélén álló Plymouth Gin Distilleryt is. Meglátva, hogy a vodkák piacán a figyelem egyre inkább a prémiumkategóriás termékek felé terelődik, hasonló koncepciót próbált megvalósítani a gineknél is. Ténykedéseinek sikerét jelzi, hogy hét évvel később harmincszoros (!) áron adta el a lepárlóüzemet a Pernod-Ricard mamutvállalatnak. Úgy tűnik, amihez a „brand man” hozzáér, arannyá változik.

A St. Peter’s Cream Stout beszerezhető a Csakajósörben.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!