Mese Habbal Gépfegyver a kézben, bugyi a bokánál

Gépfegyver a kézben, bugyi a bokánál

Img 1257

Kisebb szélcsend uralkodik mostanában a kisüzemi sörök piacán, legalábbis az újdonságok terén. De semmi ok a félelemre, a gépezet beindulni látszik, Takács Péter például a Kerge Bárány nevű brown ale-jét fogja bemutatni a Jónás Kézműves Sörházban, a Hopfanatic pedig egy hét múlva készül nagy dobásra egy american barley wine-nal. Azonban a nagy pangás ellenére is van néhány érdekesség a kézműves boltokban.

A jó nő plusz hideg sör reklámfogás szárazra rágott csont, fantáziátlan kombináció. Teljesen mindegy, hogy hány embernek folyik már ki a könyökén a mélydekoltázsú felszolgálólány a harmatozó korsóval, mindig vannak újabb és újabb próbálkozások. Kisüzemi piacon eddig a Fóti Sörfőzde vitte a prímet a kéjesen sóhajtó akcióhősnőkkel és a szépszemű mangalányokkal, de a kiskunfélegyházi Bäder Sörfőzde most egy szinttel feljebb lépett.

Img 1244

Combfix, előbuggyanó mellek, kivillanó vörös bugyi és egy teli korsó. Ezek a Bäder witbierjének legfőbb külső jellemzői. Meg hogy fátyolosan arany színű, de ezt csak kisbetűvel. A könnyűvérű Betty Babe úgy mosolyog, mint aki mindjárt ledobja a maradék ruhákat is magáról, a valóság viszont nem ilyen egyszerű. És itt most visszatérnék a beltartalomra.

Bár Betty gyönyörű, hófehér habot fejleszt és érződik rajta a “pezsgés”, az illata sajnos nem olyan hívogató. Ugyan nyomokban felbukkan egy kevés citromfű, kamilla és szegfűszeg, de az újra és újra megjelenő, erősen fémes aromák sokat rontanak az összképen. A korty kicsit fantáziátlan, erősebben jön elő az árpamaláta kenyértésztás karaktere, mint kéne, valamint a gyengéd, krémes érzet is hiányzik. A narancshéjas-koriandermagos-nyers búzás jellegről nem is beszélve, ami a lelkét adja az igazi, belga witeknek. A Betty Babe inkább hasonlít egy vizesebb német búzasörre, mint egy jó witbierre. Kicsit átverve érzem magam. Mintha Betty csak egy gumibaba lenne.

Img 1250

A fegyvereket és a gengszterélet hangulatát lassan fél éve igyekszik sörökbe önteni a domonyi Bigfoot Sörfőzde. Az egységes dizájn jól átgondolt. A főzeteikkel pedig nincs probléma, jók és ihatók, bár a legtöbbön érződik az erőteljes fóti hatás és emiatt nem okoz nagyobb meglepetést. A nemrég piacra dobott 2222 az első, ami egyéniséggé nőtte ki magát. A név ismét Al Capone előtt tiszteleg: a Sebhelyesarcúnak ugyanis a South Wabas sugárút 2222. szám alatt volt a főhadiszállása, innen is jött a Négy Kettes elnevezés. A sörösüveg oldalán azonnal szemet szúrt egy idézet a főzőmestertől, Branda Gyulától: “Messzebbre juthatsz egy kedves szóval és a Négy Kettessel a kezedben, mint egy kedves szóval.” Ez a coelhoi bölcsesség vetekszik “Argo Tyson” örökzöldjével: “Az üt először, aki igazán nagyot üt, és először.” Ezt leszámítva nem tudok sok rosszat mondani a Négy Kettesre.

Az aroma hársfa- és akácvirágos, enyhén mézes, friss, üde. Ízre egy nagyon jól iható, populáris IPA-t sikerült alkotni, enyhébb keserűséggel, előtérbe kerülő citrusos-virágos ízekkel és az ehhez nagyon jól passzoló, szárazabb karakterrel. A korty végefelé megjelenik egy édes körtés jelleg is, ami nagyon jó irányba tereli a sört, annak ellenére, hogy az utóíz kicsit földesebbre sikerült, mint kéne. Mindent összevetve a 2222 jelenleg a Bigfoot legjobb söre, talán az árából lenne érdemes lefaragni egy keveset, de ezt majd a piac eldönti.

A fenti sörök beszerezhetőek a legtöbb kézműves boltban. Biztosan tudom, hogy mindkettő kapható a Beerodalomban és a Kézműves Csemegében.

 

Konyhariport rovatunkból

Menjünk-e a Szaletlyba be?

Hogy Stefánia koronahercegnő (1864–1945) és késmárki gróf Thököly Imre (1657–1705) útjai hogyan és miért kereszteződtek Zuglóban, az megérne egy kuruc–labanc mesét.

Hozzászólások

  1. Ez a 2222 szerintem is sokkal jobb mint a tobbi sörük, nekem is csak a földesség volt zavaró de ez izlés dolga inkább.

  2. Az meglep, hogy nem lehetett kiérezni a koriandert és a kandírozott narancshéjat a Betty-n… Amikor én kóstoltam, egyértelműen kijöttek ezek az illatok és ízvilág! Lehet, hogy nem volt már friss, amivel találkoztál…

    Nekem ízre nagyon bejött, igazán remek nyári sör! A teste valóban vékonyabb, mint a nagytesó Hoegaarden-é, viszont ebben van valami jó is, nem telít el, könnyebben lecsúszik 🙂

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

6,254lájkolóTetszik
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Művelt alkoholista

Mese habbal

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Török menü

Több nyugat-európai nagyvárosban él török kolónia saját piaccal, üzletekkel, reggeltől késő estig nyitva tartó éttermekkel. Bécsben a Brunnenmarkt környéke egy ilyen vitális vidék - a...

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Konyhauniverzum

A főzés tudománya