Mese HabbalMűvészek találkozása - Riserva Speciale

Művészek találkozása – Riserva Speciale

Img 0725

Garrett Oliver az amerikai kisüzemi sörfőzés egyik legismertebb alakja. Az eredetileg filmesként és koncertszervezőként tevékenykedő úriember 1983-ban kezdett otthoni sörfőzéssel foglalkozni, később dolgozott a Manhattan Brewing Companynál, majd 1994-ben a Brooklyn Breweryben kötött ki, aminek azóta is vezető sörfőzője. Több száz újságcikk mellett az ő nevéhez köthető a sörgasztronómiával foglalkozó The Brewmaster’s Table és a híres sörenciklopédia, a The Oxford Companion to Beer is. 12 országban összesen több mint 700 különböző sörkóstoló és sör-étel párosító rendezvény szervezésében vett részt.

Garrett oliver
forrás: http://www.flickr.com/photos/chrismurphy_dpi/7564194510/

Mikor Garrett Olivert a szakmai pálfordulásáról kérdezték, ezt válaszolta: „What really makes American craft brewer is that none of us actually intended to do this. We had other lives first. We were doctors, lawyers, architects, band managers, artists, etc. And then beer kind of took our lives over and kind of made us do this. That way it’s more like becoming a musician or something like that, than it is becoming an engineer. And that’s what craft brewing really is.

Img 1014

A korábbi filmes karrier emlékei visszaköszöntek egy különleges sör, a Riserva Speciale elkészítésénél. Mikor a Brooklyn Brewery félig olasz származású tulajdonosai megismerkedtek Rino Minoval, az olaszországi Amarcord Brewery atyjával, azonnal előkerült a közös sörfőzés gondolata. Az ötletelgetésből rövid idő alatt egy formabontó sör ötlete született meg, amit nemcsak inni, érteni is kell. Az Amarcord Brewery a nevét Federico Fellini 1973-as, hasonnevű filmjéről kapta. A film forgatókönyvírójának, Tonino Guerra-nak a neve Garrett Oliver előtt sem volt ismeretlen, s mikor Olaszországban találkozott a híres költő-író-rajzolóval, Garrettre óriási hatással voltak a férfi munkái (néhány alkotása itt). Elhatározta, hogy a kollaborációs sör nem csupán egy különlegesség lesz, hanem tisztelgés Guerra életműve előtt. Így született a Riserva Speciale.

Img 0713

A Tonino Guerra tervezte palack már önmagában egy műalkotás. A kecsesen hajló üvegnyakat és az ötletes címkét Guerra egyik kedvenc állata, a páva ihlette. Az üvegben lapuló ital pedig legalább annyira figyelemfelkeltő, mint a csomagolás. A Riserva Speciale egy bivalyerős világos ale, amibe Olaszország ízeit is belecsempészték. A főzetbe került Visciola-meggy, kökényszilva és akácméz, a gyümölcsökhöz jól passzoló karakter miatt pedig pezsgőélesztőt használtak az erjesztéshez. A pohárból rendkívüli gyümölcsösség árad, az aszalt szilva, a vörösáfonya és a meggy illata remekül megfér a száraz, pezsgős karakter mellett. Az íz eleinte kicsit alkoholos, de hamar átveszi a kormányzást egy száraz, fanyar erdei gyümölcsös jelleg és az emellett kellemes testet adó akácméz, amik ritkán felfedezett utakra terelik a sört. A kortyérzet szinte tökéletes, intenzívebb élénkség és krémesen édes, nagy test egyensúlyozza ki az utóízben jelentkező szárazabb érzetet. Szép, kerek, emlékezetes darab, ami jól tükrözi Garrett Oliver szakértelmét és fantáziáját.

A Riserva Speciale sikere után az Amarcord és Garrett Oliver úgy döntött, továbbfejlesztik a sör és az olasz gasztronómia házasítását, ennek lett az eredménye az AMA-sorozat, ami jelenleg három különböző sört tartalmaz. Minél több, helyben is elérhető alapanyag felhasználásával, természetesen ismét gyönyörű üvegdizájnokkal, csak ezúttal Milton Glasertől. Ezzel Garrett Oliver egy másik nagy kedvence, a “Slow food” mozgalom előtt tiszteleg. Fantáziában és elegáns köntösbe csomagolt ötletekben, úgy tűnik, nincs hiány.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

  1. „ismét gyönyörű üvegdizájnokkal, csak ezúttal Milton Glasertől.”

    Milton Glaser a Brooklyn Brewery alapítása óta dolgozik velük az első címkéket és a főzde logóját is ő tervezte.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

A bab hatalma

  Mise en place Az íz és az állag sok módon fokozható – például a zöldség megfelelő előkészítésével (mise en place). Alapfeltétel, hogy jó zöldséget szerzünk...

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!