Pesztó és tészta

Herbes pesztos teszta 1658

Hozzávalók

  • 1 csokor friss bazsalikom
  • durva tengeri só
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 100 g fenyőmag, pirítva
  • 70 g parmezán, frissen reszelve
  • 150 ml extra szűz olívaolaj
  • esetlegesen: fél csokor petrezselyem

Ez a téma is tágas játszótér, amelyet játékos kedvű szakács örömmel lakik be. A klasszikus hozzávalók és felhasználásokon túl végtelen sok más megoldás is létezhet.

A megmosott és megszárított baszalikomot kőmozsárban összezúzzuk sóval, fokhagymával, fenyőmaggal. Mindezt krémesre pürítjük, majd hozzáadagoljuk az olívaolajat, végül a parmezánt.

Ha a bazsalikom öregebb (ilyenkor már-már túl markáns az illata), akkor néhány másodpercre mártsuk lobogó forró vízbe egy szűrővel, rögtön hűtsük le jeges vízben, és hagyjuk megszáradni. Így egyébként tovább megőrzi szép zöld színét is.

Herbes bazsalikom

E klasszikus alap tálalható linguinével vagy trofiével, esetleg friss gnocchival. Másrészt azért is jó, hogy eltérhessünk tőle: a főtt tészták változatossá tételére kitalált mártást vidáman használhatjuk húsokhoz, halakhoz, salátákhoz, főtt zöldséghez, más egyébhez.

Herbes peszto mozsarban 1598

Készíthetünk pesztót korianderrel, kaporral, medvehagymával, citromos kakukkfűvel vagy nagyon zsenge borkkolifejjel. Fenyőmag helyett pirított dióval, mandulával, tökmaggal. Olívaolaj helyett használhatunk tökmagolajat, mogyoróolajat, dióolajat, szőlőmagolajat. Van aki kevés vajat is kever bele, és létezik paradicsomos változat. A parmezánt kiegészíthetjük pecorinóval vagy gorgonzolával – például ha salátára készítünk öntetet. Szinte mindegyik verzió kiválóan illik a minestrone jellegű zöldséglevesekhez, de kenhetjük pirítósra is.

Főtt burgonyához jól illik a tökmagos, karalábéhoz a tárkonyos, gombához a petrezselymes-turbolyás, vagy rukkolás pesztóféle.

Herbes peszto mozsar 2608
Herbes peszto sajt 2636

Csavart tészta pesztóhoz (trofie)

Herbes pesztos teszta 1670

Hozzávalók

  • 400 g liszt
  • 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • kevés olívaolaj
  • víz (kb 300 ml)

A hozzávalókat összekeverjük és alaposan kigyúrjuk, hogy tömör, de elasztikus tészta keletkezzen. Műanyagfóliával lefedve egy órán át pihentetjük, majd csicseriborsó méretű darabokat csipkedünk belőle. A darabokat vékonyra sodorjuk, spirál alakúra pödörjük. 3 cm hosszú spiráltészát kapunk. (A formázásban segíthet egy kötőtű.) 



A tésztát al dentére főzzük, a főzőlevéből félreteszünk egy csészényit.

A tésztát vajon megforgatjuk, a pesztót kevés főzőlével hígítva keverjük hozzá. Friss pramezánnal meghintve tálaljuk.

Herbes peszto keszen 1683

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!