Croissant

Hozzávalók

  • 25 g friss élesztő
  • 250 ml langyos, 3,5%-os tej
  • 500 g liszt
  • 12 g só
  • 50 g kristálycukor
  • 275 g hideg, de nem túl kemény vaj
  • tojásmáz (1 tojássárgája 1 ek. tejjel összekeverve)

Az élesztőt a langyos tejjel néhány perc alatt felfuttatjuk. A lisztet a sóval és a cukorral tésztahoroggal ellátott robotgépben, alacsony fokozaton keverjük, közben a tejes élesztőt apránként beledolgozzuk. Amikor a tészta kezd elválni az edény falától, abbahagyjuk a keverést; nem szabad túl rugalmassá válnia.

01
02

A tálat letakarjuk folpack fóliával, és a tésztát meleg helyen (24 ºC körül) 45-60 perc alatt duplájára kelesztjük. A tésztából kiütögetjük a levegőt, de ne dolgozzuk ki túlságosan. A tálat ismét lefedjük fóliával, és legalább 4 órára, de 8 óránál nem hosszabb időre hűtőbe tesszük.

A tálban ismét kiütögetjük belőle a levegőt, majd enyhén belisztezett felületre kiborítjuk.

A tésztát labdává formázzuk, és 3 cm mély keresztet vágunk a közepére. A 4 szélét kinyújtjuk, a vajat nyújtófával négyszögletűre ütögetjük, és a tészta közepére helyezzük.
A tésztafüleket ráhajtjuk.

04
05
06

Első lépés
A tésztát enyhén belisztezett felületen 60×30 cm oldalú téglalappá nyújtjuk, és háromba hajtjuk. Folpack fóliába csomagoljuk, majd 30 percre hűtőbe tesszük.

Második lépés
A lehűtött tésztát 90 fokkal elforgatjuk, ismét téglalappá nyújtjuk, háromba hajtjuk, becsomagoljuk, és hűtőbe tesszük.

07
08

Harmadik, utolsó lépés
A tésztát az előző lépéssel ellentétes irányba nyújtjuk, ismét háromba hajtjuk, becsomagoljuk, és újabb 30 percre (de egy óránál ne tovább) hűtőbe rakjuk.

A croissant formázása és sütése

Szükségünk lesz egy kemény kartonlapból kivágott háromszögre, aminek az alapja 9 cm, a magassága pedig 18 cm. A munkafelületet enyhén belisztezzük, és a tésztát 3 mm vastag, 65×40 cm-es téglalappá nyújtjuk.

Elemeljük a munkafelületről, hogy levegőztessük, és megakadályozzuk, hogy összezsugorodjon.

Mind a négy oldalát egyenesre, majd hosszában kettévágjuk, így két egyforma tésztacsíkot kapunk, amiket a sablon segítségével három­szögekre szabunk.

09

Egy tésztaháromszöget az alapjával felénk a munkafelületre helyezünk. A közepén 1 cm-es bevágást ejtünk, majd az alap két végét kissé széthúzzuk.

10

A háromszöget az alapja felől a csúcsa irányába felgöngyöljük (sós croissant készítéséhez helyezzünk egy szelet sonkát a háromszög alapjára, mielőtt feltekernénk).

Azonnal sütőlapra helyezzük, és a csücskeit kifliszerűen kissé befelé hajlítjuk.

11

Amilyen gyorsan csak lehet, a többi croissant-t is megformázzuk.

Vékonyan lekenjük a tojásmázzal, a belseje felől kifelé haladva, hogy a tészta rétegei ne ragadjanak össze, és megfelelően megkelhessen.

A sütőlapokat meleg, lehetőleg enyhén párás helyre tegyük, (24-30 ºC), és a croissant-okat kb. 2 óra alatt duplájára kelesztjük. A sütőt 170 ºC-ra előmelegítjük. A croissant-okat tojásmázzal ismét lekenjük, és 12-14 percre sütőbe toljuk.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!