ReceptekSzárnyas„Tökéletes csirke” egészben

„Tökéletes csirke” egészben

Csirke egyben pihentetes labbal fel kicsi

A szárnyast először lágy vajjal kívül-belül alaposan bedörzsöljük – a bőr alatt is –, sózzuk-borsozzuk.

Csirke vajazasa kicsi 1800

Tepsibe tesszük úgy, hogy az egyik combján és szárnyán feküdjön. Melléadunk 2 fej félbe vágott fokhagymát, kakukkfüvet, néhány külön vásárolt csirkenyakat és szárnyat. 210 °C-os sütőbe tesszük, 20-25 percre. (A comb és a szárny mindig közvetlenül érintkezik a tepsivel, a többi hozzávaló körötte foglal helyet.)

Kivesszük a tepsit, a csirkét fakanál és evőkanál segítségével a másik oldalára fordítjuk (ügyeljünk rá, hogy ne sértsük meg a bőrét). Megkenegetjük olvasztott vajjal (Joel Robuchon 4 ek mustáros vizet is kanalaz rá). Ismét 20-25 percig sütjük, majd megint kivesszük, a hátára fordítjuk, meglocsoljuk, visszatesszük.

Újabb 20 perc elteltével a sütőt kikapcsoljuk. A csirkét ismét sózzuk-borsozzuk, friss vajat kenünk rá, és további negyed órára a hűlő sütőbe tesszük.

Ezután következik Robuchon egyik jellegzetes fogása: a szárnyast még negyed órán át úgy pihenteti, hogy a lába és a püspökfalat felfelé mutat (támasszuk alá valamivel). Ettől a húsnedvek a mellbe csorognak, szaftosítják.

Praktikus dolog külön edényben pihentetni, hogy közben a mártást el tudjuk készíteni: a tepsi alján maradt pecsenyelevet felforraljuk, felkaparjuk a pörzsanyagot, szükség esetén kevés hideg vizet vagy inkább alaplevet adunk hozzá.

A fenti módszer előnyei: miközben a combok elkészülnek, az érzékeny mellhús szaftos marad, és a bőr is kellemes karamellizált ízt kap.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!