Tatár rösztin

0

Helmut Thiltges mesterkanala, a rösztin tálalt tatár alapvetően egy klasszikus téma feldolgozása, és igen jó falatpélda. Kanálon tálaljuk.

Ehhez 2 nagyobb lisztes burgonyát vékony julienne-re gyalulunk, ruhára terítjük, megszárítjuk. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük, majd kicsiny adagokban tisztított vajon ropogósra, arany színűre pirítjuk.

A tatárhoz 300 g bélszínt (vagy fartőt) éles késsel apróra vágunk. Érdemes a húst előtte egy órára mélyhűtőbe tenni (míg megdermed, de még nem fagy meg), így könnyebb vele dolgozni. A húsba belekeverünk 1 finomra vágott salottát, finomra vágott kis szemű kapribogyót, kávéskanálnyi finomra vágott petrezselymet és 2 tojássárgáját.

A kanálra tesszük a kész, meleg (de nem forró) rösztit, erre a hűvös (de nem túl hideg) tatárt és a kávéskanálnyi zsíros tejfölt (30%-os Boppe avagy crème fraîche), végül kevés kaviárt. Két rövidebbre vágott snidlingszállal kínáljuk üdvözlőfalatként, és figyeljük meg: mit, milyen sorrendben és mennyi ideig érzékelünk, mely dolgok érvényesülnek együtt, melyek külön.

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel