ReceptekAlapkészítmény és mártásAlaplé egyféle zöldségből (M. Nilsson)

Alaplé egyféle zöldségből (M. Nilsson)

Zoldsegalaple gaultmillau  7185

Hozzávalók

  • egyféle zöldség
  • víz

Makulátlanul friss és jó minőségű zöldséget választunk. Ez lehet például sárgarépa, fehérrépa, zeller, édeskömény, cékla vagy akár spárga, gomba.

A zöldséget durva reszelővel tálba reszeljük. Az egyforma darabok egyenletesen és gyorsan készülnek majd el, az aromák nagyobb felületen fognak oldódni.

Szorosan lenyomkodjuk, és azonnal felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje (így gátoljuk az oxidációt). Felforraljuk, és lehabozzuk.

Ezután légmentesen lefedjük többszörös réteg műanyagfóliával, vagy jól záródó fedővel, hogy a gőz ne távozhasson. A konyhát belengő, kellemes zöldségillat az alapléből elszökő aromáknak köszönhető. Bármilyen jó is ez az illat, célszerűbb, ha az alaplében tartjuk őket, hogy ott koncentrálódjanak.

100ºC-os sütőbe tesszük (étteremben kombisütőbe gőzfunkcióval). A fólia púposodni fog, a kicsapódó gőz visszacsöpög róla a lébe. A zöldséget csak addig főzzük, hogy akár köretként is tálalható legyen. Tehát semmi esetre se legyen túl puha, csak a jó és friss ízek oldódjanak ki.

Miközben az alaplé első fázisa a sütőben készül, ugyanabból a zöldségből lereszelünk egy második, ugyanakkora adagot.

A lábost kivesszük a sütőből, és főzőlevét a frissen reszelt zöldségre szűrjük. Lefedve 1-2 percig hagyjuk „infuzionálódni” (vagyis ázni, mint a teát). Végül leszűrjük.

Élénk színű, tiszta ízű, friss és illatos alaplevet kapunk, amelyben kizárólag a felhasznált zöldség íze érezhető.

Hasonló módszerrel készíthető zöldborsólé is, itt felhasználjuk a héjat is. Ehhez a héjat vagy ollóval vágjuk apróra, vagy kevés vízzel turmixoljuk, majd a fenti módon elkészítjük. Mikor elkészült, borsószemet áztatunk bele (vagy nagyobb hüvelyeket borsószemekkel együtt, szintén már turmixolva), hogy még intenzívebb legyen.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!