Bűvös SzakácsGasztrokultúraKépzelt riport egy gasztronómiai fesztiválról

Képzelt riport egy gasztronómiai fesztiválról

Magyarizek
(Fotók: Bakcsy Árpád és Bittera Dóra)

Magyar ízek sétánya XXI. század

(A képriportban szereplő ételek és személyek a képzelet szüleményei, minden hasonlóság valós jelenségekkel csakis a véletlen műve lehet)

Mindenekelőtt óriási kenyerek, “pogik” és “sütik”.

Pektermek zaszloval

A hütőszekrény tetején már minden szükséges előkészület megtörtént:

Huto2

Itt várakozik készen a pompos/szittya pita/langalló vaskos tésztalapja, ami rugalmas kereskedelmünknek hála, országszerte olcsón kapható.

Szittyapita langallo

A vastag tésztakészítmény nagyon népszerű hagyományőrző vásárosaink körében: percek alatt elkészül, és kiadós. A gyors kelesztés érdekében használt sok élesztő még hosszú ideig dolgozik a gyomorban. Igen gazdaságos étel, amivel mindenki csak jól jár.

Kolbasz5

Megjelentek kézműves és bio szárazkolbászok is. Különlegességük, hogy egyikhez sem kell plusz savanyúság, a három kolbászkészítő gondoskodott arról, hogy a savanyú íz markánsan jelen legyen a termékekben.

A baloldali kivételével nem sajnálták a meleg füstöt sem, hogy az állag kellően morzsalékossá váljon. E morzsalékosságra érdekesen rásegítettek a megfelelő mennyiségben benne hagyott inas részek.

Kolbaszmorzsalek 3080

Ráközelítve jól kivehető az érdesen széteső szubsztancia, a szeletelhető példányoknál pedig a vastag fekete karima, amelyen jól látszik a virtusos füstölés.

Kolbaszfekete

Kicsit odébb már kezdődik a sütőkolbászok készítése…

Feketekolbi

Hamarosan elkészül a fekete kolbi – ezt itt ezúttal olasz turisták kapták kézhez.

Hentes

Voltak kézműves hentestermékek is. A kézművesek biztonságra mentek: nem sajnálták a sót, mindegyik terméken ki is volt csapódva. A nagyvonalúan adagolt meleg füst méltóságteljes, ünnepi feketés színt biztosított a kiállított hentesárunak.

Zsiroslecso

Készült magas tápértékű lecsó, ami különösen fontos a fokozott energiavesztéssel járó kánikulában. Ugyanebből kínáltak különleges kukoricás változatot is:

Lecso
Libateperto

A libatepertő zöldség- és kertiliba-kíséretet kapott, a háttérben zacskós fűszerkeverék és gusztusos szendvicsek.

Libatopi doboz1
Magyarkislany palinkaja

Libatepertőt árultak egyébként dobozban is.

A hatást fokozta a celluxos műanyagfedelén a golyóstollal kihúzott / átlyukasztott szavatossági idő (kortalan tepertő, dobozonként változatos minőségben).

Különlegesség volt a magyar kislányok pálinkája.

Büszkék lehetünk külföldön dolgozó lányainkra, talán ezért kerültek a pálinkára, amit hungarikumként ismer a nagyközönség. A magyar lányok kivivel és más gyümölcsökkel is megjelentek a piacon.

Többféle rétes kóstolására nyílt lehetőség. Egyik helyen a tészta épp kicsit vastag volt és nyúlós, de nem is sznoboknak készült.

Marcipanos 1

A másik helyen újragondolt magyar rétes jelent meg, amely kívül nem ropog. Különlegessége még, hogy a tészta belül finom csirizes. Kicsi, mégis nagyon laktató falat.

Retes

Az „ökör” készültségi foka ez alkalommal bien cuit volt, egészen pontosan très, très, très bien cuit.

Okor

Néhány kulisszatitok: a készítés folyamán nem szabad semmivel kenegetni, forgatni is legfeljebb ritkán szabad. Csakis akkor lesz ilyen:

Okor2

Nemcsak ökör sült nyárson, hanem készült rablópecsenye is az óriási serpenyőben.

Olaj

Az olajat sem szabad pocsékolni: a környezet érdekében többször is fel kell használni (riszájkolni).

Közben elkészült a pompás saslik, amit ez alkalomra értékes emésztésrendező szénnel gazdagítottak – ilyen sehol máshol a világon nem készül:

Szensaslik
Zoldseg melyhutve

A zöldségrajongók sem csalódtak: a mélyhűtött zöldséget szakszerűen, felengedés nélkül tették a serpenyőbe.

És végül a desszertek. Ha maradt még egy kis hely a bendőben, akkor Manna Zsannánál nem csalódott senki: a szivárvány színeiben pompáztak a mennyei édességek.

Cukrasz aprosuti
Cukrasz

A wellness és az egzotikus magyar ízek kedvelői is megtalálták számításaikat:

Tropicana

Biztonságunkra az Országos Mentőszolgálat ügyelt, melynek munkatársai földszinti lakások felé járatták órákon át a motort, az “Üdítők és Bódítók” bódé mögött. A néhány fanyalgónak elmagyarázták, hogy a dízel kipufogója a legegészségesebb, s külön előnye, hogy így a központban is folyamatosan látják őket a dzsípieszen.

Dizelmento

A szeánszot az Ország Aggregátora tette igazán kerekké, amelyből, ha lehet, még mámorítóbb gázfelhők borították be a gasztroborok rajongóit két teljes egész ünnepi napon át (cserszegi fűszeresből mérték a fröccsöt a földszinti lakók egészségére).

Orszag aggregatora 2773
Udito es bodito 2785
Security man 2767

A szekjuriti riporterünknek elmondta, hogy itt nem szabad fotózni, mert az személyiségi jogokat sért. Készséggel hozzájárult azonban ahhoz, hogy miközben orvosol minden problémát, hátulról lefotózhassuk.

Gasztrobor 2786

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!