Bűvös SzakácsGasztrokultúraKépzelt riport egy gasztronómiai fesztiválról

Képzelt riport egy gasztronómiai fesztiválról

Magyarizek
(Fotók: Bakcsy Árpád és Bittera Dóra)

Magyar ízek sétánya XXI. század

(A képriportban szereplő ételek és személyek a képzelet szüleményei, minden hasonlóság valós jelenségekkel csakis a véletlen műve lehet)

Mindenekelőtt óriási kenyerek, „pogik” és „sütik”.

Pektermek zaszloval

A hütőszekrény tetején már minden szükséges előkészület megtörtént:

Huto2

Itt várakozik készen a pompos/szittya pita/langalló vaskos tésztalapja, ami rugalmas kereskedelmünknek hála, országszerte olcsón kapható.

Szittyapita langallo

A vastag tésztakészítmény nagyon népszerű hagyományőrző vásárosaink körében: percek alatt elkészül, és kiadós. A gyors kelesztés érdekében használt sok élesztő még hosszú ideig dolgozik a gyomorban. Igen gazdaságos étel, amivel mindenki csak jól jár.

Kolbasz5

Megjelentek kézműves és bio szárazkolbászok is. Különlegességük, hogy egyikhez sem kell plusz savanyúság, a három kolbászkészítő gondoskodott arról, hogy a savanyú íz markánsan jelen legyen a termékekben.

A baloldali kivételével nem sajnálták a meleg füstöt sem, hogy az állag kellően morzsalékossá váljon. E morzsalékosságra érdekesen rásegítettek a megfelelő mennyiségben benne hagyott inas részek.

Kolbaszmorzsalek 3080

Ráközelítve jól kivehető az érdesen széteső szubsztancia, a szeletelhető példányoknál pedig a vastag fekete karima, amelyen jól látszik a virtusos füstölés.

Kolbaszfekete

Kicsit odébb már kezdődik a sütőkolbászok készítése…

Feketekolbi

Hamarosan elkészül a fekete kolbi – ezt itt ezúttal olasz turisták kapták kézhez.

Hentes

Voltak kézműves hentestermékek is. A kézművesek biztonságra mentek: nem sajnálták a sót, mindegyik terméken ki is volt csapódva. A nagyvonalúan adagolt meleg füst méltóságteljes, ünnepi feketés színt biztosított a kiállított hentesárunak.

Zsiroslecso

Készült magas tápértékű lecsó, ami különösen fontos a fokozott energiavesztéssel járó kánikulában. Ugyanebből kínáltak különleges kukoricás változatot is:

Lecso
Libateperto

A libatepertő zöldség- és kertiliba-kíséretet kapott, a háttérben zacskós fűszerkeverék és gusztusos szendvicsek.

Libatopi doboz1
Magyarkislany palinkaja

Libatepertőt árultak egyébként dobozban is.

A hatást fokozta a celluxos műanyagfedelén a golyóstollal kihúzott / átlyukasztott szavatossági idő (kortalan tepertő, dobozonként változatos minőségben).

Különlegesség volt a magyar kislányok pálinkája.

Büszkék lehetünk külföldön dolgozó lányainkra, talán ezért kerültek a pálinkára, amit hungarikumként ismer a nagyközönség. A magyar lányok kivivel és más gyümölcsökkel is megjelentek a piacon.

Többféle rétes kóstolására nyílt lehetőség. Egyik helyen a tészta épp kicsit vastag volt és nyúlós, de nem is sznoboknak készült.

Marcipanos 1

A másik helyen újragondolt magyar rétes jelent meg, amely kívül nem ropog. Különlegessége még, hogy a tészta belül finom csirizes. Kicsi, mégis nagyon laktató falat.

Retes

Az „ökör” készültségi foka ez alkalommal bien cuit volt, egészen pontosan très, très, très bien cuit.

Okor

Néhány kulisszatitok: a készítés folyamán nem szabad semmivel kenegetni, forgatni is legfeljebb ritkán szabad. Csakis akkor lesz ilyen:

Okor2

Nemcsak ökör sült nyárson, hanem készült rablópecsenye is az óriási serpenyőben.

Olaj

Az olajat sem szabad pocsékolni: a környezet érdekében többször is fel kell használni (riszájkolni).

Közben elkészült a pompás saslik, amit ez alkalomra értékes emésztésrendező szénnel gazdagítottak – ilyen sehol máshol a világon nem készül:

Szensaslik
Zoldseg melyhutve

A zöldségrajongók sem csalódtak: a mélyhűtött zöldséget szakszerűen, felengedés nélkül tették a serpenyőbe.

És végül a desszertek. Ha maradt még egy kis hely a bendőben, akkor Manna Zsannánál nem csalódott senki: a szivárvány színeiben pompáztak a mennyei édességek.

Cukrasz aprosuti
Cukrasz

A wellness és az egzotikus magyar ízek kedvelői is megtalálták számításaikat:

Tropicana

Biztonságunkra az Országos Mentőszolgálat ügyelt, melynek munkatársai földszinti lakások felé járatták órákon át a motort, az „Üdítők és Bódítók” bódé mögött. A néhány fanyalgónak elmagyarázták, hogy a dízel kipufogója a legegészségesebb, s külön előnye, hogy így a központban is folyamatosan látják őket a dzsípieszen.

Dizelmento

A szeánszot az Ország Aggregátora tette igazán kerekké, amelyből, ha lehet, még mámorítóbb gázfelhők borították be a gasztroborok rajongóit két teljes egész ünnepi napon át (cserszegi fűszeresből mérték a fröccsöt a földszinti lakók egészségére).

Orszag aggregatora 2773
Udito es bodito 2785
Security man 2767

A szekjuriti riporterünknek elmondta, hogy itt nem szabad fotózni, mert az személyiségi jogokat sért. Készséggel hozzájárult azonban ahhoz, hogy miközben orvosol minden problémát, hátulról lefotózhassuk.

Gasztrobor 2786

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!