Bűvös SzakácsMGEEuro Toques Magyarországon

Euro Toques Magyarországon

Oszt%c3%a1lyf%c3%a9nyk%c3%a9p

A Magyar Gasztronómiai Egyesület meghívására Budapesten járt az Euro Toques elnöke, Ulrich Schassberger. Három napig volt itt – részben hogy meglátogasson néhány Euro Toqes éttermet, részben hogy hivatalosan is átadja az okleveleket az új magyar tagoknak.

Az Euro Toques a szakácsok „európai uniója”. Paul Bocuse, Eckart Witzigmann és Pierre Romeyer alapította Jacques Delors támogatásával, aki annak idején az Európai Bizottság elnöke volt.

Schassberger meyer tomi

Bár ezek nagy nevek, a szervezet egyáltalán nem elitklub, bárki csatlakozhat. Célja a szakácsszakma kézműves jellegének megőrzése és a természetes alapanyagok használata. Értelemszerűen a csatlakozáshoz vállalni kell egy úgynevezett „becsületkódexet”, mely tiltja az ipari adalékok és nagyipari konyhakész hozzávalók használatát, támogatja a regionális alapanyagok és kézműves termékek használatát. A szervezet egyébként újabban bővült: World Toques néven világszerte működik, miután japán és amerikai éttermek is csatlakoztak.

Eurotoques tomi 2

A szervezet ízlésformáló akciókat is támogat különböző korosztályok számára – abból kiindulva, hogy jó közönség nélkül nem létezhet étkezési kultúra.

Az Onyx étterem meghirdette az első akciót A bűvös szakács látogatóinak:

Kedves Blogolvasók!

Onyx vacsora lesz kiváló magyar alapanyagokkal

Az Euro Toques magyarországi megalakulása alkalmából szeretnénk demonstrálni, hogy itthon is fellelhetők azok az alapanyagok, amelyek nemzetközi mércével mérve is világszínvonalúak.

Ennek az estének a gerincét a kiváló tengelici spárga fogja adni, de remek magyar bárány, eper, bodza és rebarbara is tányérra fog kerülni Szulló Szabina Széll Tamás Chefpárosunk kreációiban.A vacsorára elfogadta meghívásunkat Buják Imre Úr is Tengelicről, akinek köszönhetjük ezt a remek alapanyagot.

Az estét az Onyx Étterem különtermében rendezzük, 2009.05.19.-én, kedden 19:00 órai kezdettel. A négyfogásos menüt két pohár borral, ásványvízzel 6000 forintos önköltségi áron kínáljuk kizárólag a Bűvös szakács blog olvasóinak. Jelentkezni, asztalt foglalni a www.onyxrestaurant.hu honlapon, vagy a +36-1-429-9023 telefonszámon lehet. Mindkét esetben kérjük megemlíteni a „Bűvösszakács” jelszót. Szeretettel várunk minden kedves, a magyar gasztronómia iránt elkötelezett vendégünket.

Üdvözlettel:

Hamvas Zoltán
Onyx Restaurant

Eurotoques schassberger

Az Euro Toques honlapja egyébként egyfajta étteremkalauzként is funkcionál: jelentős és fontos vendégkör tájékozódik innen arról, hogy külföldi utazásai során hol talál megbízható éttermeket – egyszerűtől a csillagosig. (A csatlakozott éttermek jól látható helyre kiteszik az Euro Toques plakettát a betérő vendég tájékoztatására.)

Ulrich Schassberger 2009. április 26-án a Bock Bisztróban adta át az okleveleket az alábbi új magyar tagoknak (a csatlakozottak ezáltal „Euro Toques csillagos” szakácsokká válnak):

Bock Bisztró – Bíró Lajos
Kistücsök (Balatonszemes) – Csapody Balázs
Segal – Segal Viktor
Enoteca-Corso – Molnár Gábor
Csalogány26 – Pethő Balázs
Alabárdos (Budapest) – Bicsár Atilla
Costes – Miguel Vieira
Aréna Catering – Harmath Csaba
Onyx – Szulló Szabina, Széll Tamás, Hamvas Zoltán

Eurotoques csoportfot%c3%b3

Molnár Tamás, hivatalosan az Euro Toques „nagykövete”, Grimod de la Reynière kitüntetést kapott rendkívüli teljesítményekért. A kitüntetést a gasztrokritika nagy úttörőjéről nevezték el, 2008 óta adják ki. Idézet a szervezet honlapjáról: „A kitüntetettek felelőségteljes és sokoldalú munkát végeztek, minőségi munkájukat a nagyközönség számára is érthetővé tették”.

Az Euro Toques esemény támogatásáért köszönetet mondunk (abc-sorrendben):

a budai Alabárdos étteremnek
Andrusch Péternek
a Centrál Kávéháznak és Cseh Jánosnak
a Csalogány26 étteremnek
a Bock Bisztrónak, Bíró Lajosnak és személyzetének
a K+K Hotelnek
Litauszki Zsoltnak
Pethő Balázsnak
az Onyx étteremnek
Pollok Lászlónak
a Szállodaszövetségnek

Az Euro Toque vendégklubjáról ITT lehet tájékozódni

Az okleveleket a Bock Bisztróban adták át, Pethő Balázs az alkalomra kacsanyelvkocsonyát készített: alapja egy fehér paradicsomlé, benne enyhén marinált kacsanyelv, zöldségdarabok, tetején fűszernövény-coulis.

Eurotoques kocsonya

Ezután következett a Bock Bisztró halászleve és kecskesültje

Bock kecske

Végül Litauszki Zsolt krémese

Litauszki kr%c3%a9mese

www.eurotoques.de
www.eurotoques.org

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!