Jean-Georges Klein

A parányi Baerenthal falu Elzászban fekszik. Száz éve már, hogy a falu végén, az erdőszéli pataknál fogadót nyitott egy asszony. Egyszerű meleg ételt, s néhány szoba erejéig szállást kínált, főként favágóknak és szénégetőknek.

Klein a konyh%c3%a1ban kicsi

Ma ugyanitt világhírű étterem működik, a neve L’Arnsbourg. Jean-Georges Klein konyháját a the-best-chefs.com című gasztronómiai internetes lap – a vezető étteremkalauzok értékelését összesítve, továbbá az ár-teljesítmény arányt figyelembe véve – Európa első helyezettjeként tartja számon. A séf csupán 37 éves korában kezdett el komolyabban főzni, teljesen autodidakta módon képezte magát, így szerezte meg 52 éves korára a Michelin három csillagát.

A fogadót Rose nagymama nyitotta, s jellegzetes elzászi házi ételeket főzött, a közönség nagy megelégedésére. Volt vendég, aki két-három hétig is maradt – nem utolsó sorban a konyha miatt: a szakácsné becsületbeli ügynek tekintette, hogy senki ne kapja kétszer ugyanazt az ételt. A boltot 1970-ben vette át a lánya, Lilly Klein, aki néhány mediterrán ételt is étlapra tett. Nagy siker volt: 1988-ban megkapták az első Michelin-csillagot. A mama azonban hamarosan visszavonult, s a vendéglő két gyermekére maradt (mindketten hotelszakiskolát végeztek).

Spag parmez%c3%a1n4 kicsi(1)

Cathy a szerviz vezetését választotta, amit addig Jean-Georges látott el, így a férfi kénytelen volt megtanulni főzni. Úgy döntött, ehhez körülnéz híres konyhákon is. „Ekkor jöttem rá, hogy a csúcskonyha nem feltétlenül olyan bonyolult és nehézkes, mint az Escoffier-féle klasszikus nagykonyha. És rájöttem arra is, hogy a legfontosabb a jó nyersanyag, ezen kívül még nagy adag szenvedély kell hozzá.” Nagy benyomást tett rá a virtuóz Pierre Gagnaire, aki igen érdekes íz- és állagtársításokkal dolgozik: néha meghökkentően formabontó, máskor klasszikus és egyszerű, de mindig van benne valami „trükk”, s nem könnyű nála kétszer ugyanazt az ételt megkapni, folyton változtatja a tányérjait.

Klein galambmell 3 kicsi

A döntő lökést aztán az a néhány nap adta, melyet Jean-Georges Klein a katalán Ferran Adrià konyháján töltött el.

Ettől kezdve a L’Arnsbourg fokozatosan, de gyökeresen átalakult. „Főként kirándulók jártak hozzánk a környékről. Eleinte még azt is nehéz volt elfogadtatni velük, hogy olívaolajat használok bizonyos ételekhez – mondja a szakács –, de 900 kilométerre a tengertől akkoriban még a friss tengeri hal is vakmerő újdonságnak számított”.

Úgy döntött hát, hogy a hagyományos fogások közé egyszerűen becsempészi az avantgárd megoldásokat: sokfogásos menüket komponált, melyek részben a régi klasszikusokból álltak, de elég sűrűn akadt bennük váratlan meglepetés is, még ha csupán apró közbenső falat formájában is. A törzsközönség először eléggé csodálkozott, amikor megjelent előtte a langyos homár wasabis vajhabbal, a ropogós kacsamell rozmaringmártással és mangópürével, a pattogatott kukorica porítva, gin-fizz-fagylalttal.

„Sok jó szakács van – mondja Jean-Georges Klein –, aki azért nem elég sikeres, mert az asztaloknál nem képviselteti magát elég jól. Mi mindent megkóstoltatunk a felszolgálókkal, s alapvető, hogy részletesen el tudják mondani, mi miért került a tányérra. A vendégnek nem árt felhívni a figyelmét bizonyos kombinációkra, ízkontrasztokra, textúrákra.”

Jean-Georges Klein Ausztriában

A salzburgi Ikarus étterem novemberben tűzte műsorára az elzászi szakács ételeit, köztük a sok kis fogásból álló „felfedezés menüt”. A bemutatkozó egyetlen harapás: két ropogós kókuszlap közt olvadós datolyakrém. Titka annyi, hogy a kókuszreszeléket kevés folyadékkal összeturmixolják, a pasztát vékonyan lapra kenik, erősen lehűtik, majd négyzetekre vágják. Végül úgy néz ki, mint egy vékony fehércsokoládé, de egyáltalán nem édes: íze áthatóan kókuszos, és ropog az ember foga alatt.

Jean-Georges Klein mindenkori menüjét „trilógia” vezeti be, ami három jól összehangolt kis falatnyi ételt jelent. E trilógia ezúttal osztriga volt ördögmártással; céklakorong apró heringkaviárral és zöldcitromos snidlingolajjal; valamint fokhagymás-petrezselymes meleg-hideg (chaud froid) csiga. Ez utóbbi szintén egy régi klasszikus „szerelmi háromszög” újrafeldolgozása: alul krémes petrezselyemzselé hidegen, rajta meleg tejszínes fokhagyma-emulzió, ebben a csiga.

Recept

Petrezselymes-fokhagymás meleg-hideg csiga

A zöldmártáshoz kétféle petrezselymet használnak: fele bodros a színéért, fele lapos levelű, az intenzívebb íze miatt. A leveleket néhány másodpercig szárnyasalaplében főzik, majd mélyhűtik, ezután paco jetbe teszik. (Ez tulajdonképpen egy konyhai „eszterga- és porítóberendezés”, amelyet első sorban selymes állagú krémek, fagylaltok készítésére használnak.) A gépben mikronnagyságú „por” keletkezik, amit ezután zselatinos húslevesben oldanak fel, s hagyják megdermedni. Így lesz az íze nagyon intenzív, az állaga selymes. A fokhagymát olívaolajban konfitálják (abálják), majd tejszínnel keverve készítenek belőle emulziót a csigához, botmixer segítségével.


Klein f%c3%bcrjtoj%c3%a1s t%c3%a1lal1 kicsi

Kanálon érkezik a karamellizált fürjtojás. Ehhez a buggyantott tojást tepsire helyezik, hajszálvékony cukorlapot tesznek rá, forró grill alá tolják.

Mikor a cukor rákaramelizálódott, szerecsendiót reszelnek rá, gyömbéres olajjal tálalják. Apró falat az egész, de hosszan el lehet gondolkozni rajta, míg szép sorrendben lecseng a karamella, a langyos tojássárgája, a fűszerek íze.

A következő kis fogás rák-carpaccio (langostinos) eukaliptuszkrémmel és tengeri sünből készült fagylaltporral. Aztán ismét klasszikusok következnek „Klein módra”. Ilyen a jakabkagyló articsókával és szarvasgombával: a mélytányérban vékonyra szelt nyers jakabkagyló, lágy olívaolaj, apróra vágott szarvasgomba és articsóka. A forró articsókalevet az asztalnál öntik rá, ekkor „készül el” az étel, az áthatóan aranyszínű levesben.

Klein f%c3%bcrjtoj%c3%a1sraszerecsendi%c3%b3 kicsi

Jakabkagyló és articsóka

Az articsókát vákuumcsomaoglásban készítik el, így semmi nem mosódik ki az ízéből. A csomagolásban igen kevés, de tömény ízű főzőlé marad, amit egy zöldségalaplével kevernek össze, s így még sűrítik. Jean-Georges Klein elmondja, hogy az ételhez semmi esetre sem valamilyen „zöld ízű” olajat használni: lágy provence-it ajánl.

Újabb modernizált klasszikus a sült libamáj céklával, céklás bormártással, majd a vörös márna halfondban posírozva, bouillabaisse-krémmel és aïolival (ahol az egyik krém a dél-francia halleves hozzávalóiból, a másik olajból és fokhagymából készül, hasonlóan a majonézhez).

Újkori „klasszikus” az átvezető fogásként érkező parmezánspagetti carbonara módra, melyhez Ferran Adria nyomán tömény parmezánból készül az áttetsző vékony „tészta”. Ezután jön a galambmell, melyet inkább csak átmelegítenek (47-48ºC-os maghőmérsékletig), majd néhány másodpercig vajon pirítják, s kész. Így kerül az asztalra répapürével, aszalt szilvával és szénamártással. (Ehhez a szénát tea módjára galamblevesben infuzionálják, majd sűrítik.)

A könnyű desszertek közt is kiemelkedően könnyű és elegáns a kakaóporba hempergetett kávézselékocka és az ananászgombóc, melyre vékony réteg tojáshabot (pontosabban tojáshabból és cukorszirupból készülő meringet) szárítanak rá, s apró nyársra tűzik.

Evolúció és revolúció

A kérdésre, melyik fogás áll legközelebb a szívéhez, Jean-Georges Klein a burgonya-szarvasgomba cappuccinót említi. „Két föld alatt termő gumó: az egyik hétköznapi, a másik egy exkluzív hozzávaló, mégis tökéletes a házasságuk.” E klasszikus párosítást ő cappuccinós csészében dolgozta fel, három rétegben: alul krumplipüré, ezen szarvasgomba apróra vágva, a tetején szarvasgombás hab (mousse) – kakaóporral meghintve, ahogy cappuccinóhoz illik.

Recept

Burgonya-szarvasgomba cappuccino

Cappuccino krumpli %c3%a9s szarvasgomba

Tulajdonképpen két nagy szakácsegyéniség technológiája találkozik ebben a csészében: Joël Robuchon püréje és Ferran Adrià espumája. A Robuchon-féle krumplipüré különlegesen levegős és selymes. Sok vajjal készül, s nem a megszokott lisztes fajta, hanem a „ratte” nevű salátakrumpli felhasználásával (ez körülbelül a magyar kiflikrumpli megfelelője). Héjában főzik, a pürítés után kevés tejjel és kifejezetten sok vajjal vegyítik, majd még szitán is áttörik. A végén még habverővel egy kis vajat s levegőt kell verni bele. Negyed kg tisztított, főtt burgonyára fél dl tejet és 18 dkg vajat számolnak. „Még mindig kevesebb a vaj, mint Joël Robuchonnál” – jegyzi meg Jean-Georges Klein, arra utalva, hogy Robuchon konyháján néha azonos mennyiségű krumplit és vajat használnak.

A hab koncentrált erőlevesből, tejszínből, és szarvasgombaolajból készül hozzá, kevés zselatinnal és agar-agarral, Ferran Adrià speciális, vastag falú habszifonjában. „A két zselésítővel azért kell játszani, mert a zselatin 35ºC fölött már elfolyik, ezt a cappuccinót viszont langyosan tálalják. Ilyenkor „lép életbe” az agar agar, mellyel meleg habokat, kocsonyákat is zselésen lehet tartani. (Ha nincs szifonunk, akkor a hozzávalókat botmixerrel habosítjuk fel.)

A csésze aljába kerül a krumplipüré, rá az espuma, végül jó minőségű kakaóporral szórjuk meg.


Jean-Georges Klein konyhája igen jól illusztrálja (egyebek közt) azt, hogy a Ferran Adrià műhelyében (vagy más nagy szakácsok konyháján) kidolgozott technológiákat hogyan lehet (a szép számmal működő epigonokkal ellentétben) szuverén módon, egy teljesen egyéni konyha megteremtéshez felhasználni.

A séf nem fordult el a klasszikus francia és elzászi ételektől sem, de egyre finomítja őket. Jellemző példa a rája, ami hagyományosan sötétre barnított, úgynevezett „fekete vajjal” készült a régióban (raie au beurre noir). A L’Arnsbourgban egyharmad rész mogyoróbarnára barnított vajhoz ugyanannyi fehér vajat és ugyanannyi vizet (vagy más folyadékot) kevernek, ezt botmixerrel felhabosítják, s végül csak az elegáns halványbarna hab kerül a rája mellé. A tányérnak néhány borecetzseléből vágott kocka ad enyhe savasságot.

Klein fagylalt2 kicsi

„Az étlap forradalmi is, meg nem is” – foglalja össze maga a séf. – „Nem tagadom, hogy kötődöm Lilly mama konyhájához: az ételeknek durván a fele a nagy klasszikusokon alapul, a másik fele – mondjuk úgy – experimentális, azaz kísérleti. Két világ közt lebegek. Nap mint nap új házasításokat és ellentéteket próbálok ki a tányéron, fokozatosan tágítom a korlátokat: minden lehetséges, ha az ember nem merevedik bele a szokásaiba. A lényeg az, hogy az étterem élmény legyen, akárcsak egy jó operaelőadás!”

Recept

Osztriga ördögmártással

Klein osztriga %c3%96rd%c3%b6gm%c3%a1rt%c3%a1s2 kicsi jpg

A mártáshoz összekeverünk 10 gramm finomra vágott friss gyömbért, 5 gramm vékony csíkra (julienre) vágott fokhagymát, 8 gramm finom sót, 12 gramm cukrot, 12 gramm szezámolajat, 65 gramm ketchupot, 40 gramm szójaszószt, 30 gramm száraz fehérbort. Hidegre tesszük.

Tálalás előtt ebből teszünk egy-egy evőkanálnyit minden osztrigára (melyek jégen állnak), s egy órán át hagyjuk még összeérni. Két szál metélőhagymával tálaljuk.


Recept

Hizlalt kacsamáj fűszeres céklával

Klein kacsam%c3%a1j c%c3%a9kl%c3%a1val4 kicsi

Sütőben megsütünk két céklát, lehámozzuk, 7 mm vastag szeletekre vágjuk. Héjastul nagyon vékonyra szeletelünk negyed (alaposan megmosott, kezeletlen héjú) narancsot és negyed citromot.

A fűszeres léhez fakanállal elkeverünk és felforralunk 15 dkg mézet 3,5 dl száraz fehérborral. Hozzáadjuk a citrom- és narancsszeleteket, egy rúd fahéjat, egy evőkanál kardamommagot, 3 csillagánizst, 2 szem feketeborsot. Lehabozzuk, majd kislángon felére sűrítjük, finom szűrőn leszűrjük (jó alaposan kinyomkodva a szűrőn maradó ízesítőket).
Hat szelet céklát teszünk a lébe, és 5-10 percig kislángon hagyjuk, ügyelve rá, hogy ne forrjon fel.

Két 8-10 dkg-os vastag kacsamájszeletet sózunk-borsozunk. Nagyon enyhén belisztezzük, teflonserpenyőben élénk lángon két oldalról 2-2 percig sütjük, hogy szépen megbarnuljon, de belül rózsaszín maradjon. Konyhaitatósra tesszük.

A céklaszeleteket két tányérra osztjuk el, s ráöntünk egy keveset a fűszeres (immár céklaszínű) léből. Melléhelyezzük a májat. Tengeri sóval és frissen tört borssal, csurranásnyi citromolajjal ízesítjük, azonnal tálaljuk.


L’Arnsbourg
18, Untermuhlthal
57230 Baerenthal
Franciaország
T: + 33 3870 650 85
F: + 33 3870 657 67
l.arnsbourg@wanadoo.fr
arnsbourg@relaischateaux.com
www.arnsbourg.com

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!